Франция и Великобритания влизат в тясно партньорство за развитието на ядрената енергетика, съобщава BBC. По този начин Англия признава, че ядрените централи са неотменна част от енергийния микс на страната и се разчита на тях да осигурят нужната диверсификация на източниците.

Споразумението, което предстои да се подпише формално, ще даде възможност за множество търговски споразумения в сферата на ядрената енергетика между френски и британски компании. Идеята е частният и държавният сектор да заработят в по-ефективно партньорство. Смята се, че оборотът от този тип сделки ще надхвърли 500 млн. паунда, а новосъздадените работни места във Великобритания ще са поне 1 500.

Проектите между двете държави ще се съгласуват с Международната агенция за ядрена енергетика. Тяхна цел е осигуряването на безопасна електроенергия за гражданите на достъпна цена, като същевременно ще се работи и върху подсигуряването на системи и екипи за бързо реагиране при аварии.

Във Великобритания вече са определени 8 града, в които е възможно построяването на ядрени централи. Това са Брадуел, Хартълпуул, Хейсъм, Хинкли Пойнт, Олдбъри, Шефийлд, Сайзуел и Улфа. В началото на този месец бе получено разрешение и за построяването на първия реактор в страната от 1978 година насам.

Освен в областта на енергетиката, двете страни - Великобритания и Франция, смятат да засилят и връзките помежду си в областта на отбраната. Предвижда се съвместна разработка на авиация с безпилотни самолети.