Една седмица срок получиха министрите на финансите и на бюджета, за да разработят нови мерки за съкращаване на бюджетния дефицит на Франция. Президентът Никола Саркози трябваше да действа като ужилен, след като френските банки се сринаха на фондовите борси при поредната фаза на пазарната криза – пише Financial Times. Според Frankfurter Allgemeine Zeitung, в действията на Саркози става дума по-скоро за демонстрация на ангажираност.

Саркози прекъсна своята отпуска и почивката на ключовите си министри и свика извънредна среща, посветена на икономическия растеж на страната и риска Франция да не постигне целите си по бюджетния дефицит. За да успокои напрежението на пазара, Саркози дори каза: „Обещанията ще бъдат спазени, каквато и да е еволюцията на икономическата ситуация“.

Но заради слуховете за възможно понижаване на кредитния рейтинг на Франция, вчера голямата банка Société Générale се срина с 15%, като за един момент падаше с 23% и ръководството беше принудено да прави официални изявления, че банката е финансово стабилна. С 12% падна пазарната оценка за Crédit Agricole, а BNP Paribas загуби 9%. От началото на годината акциите на SocGen са се смъкнали с 45%.

Трите рейтингови агенции уверяват, че ААА рейтингът на Франция е стабилен, но според някои инвеститори Франция може да е следващата след САЩ, която ще се прости с едното А. Стратег в лондонското Сити обяснява: пазарът се движи върху хипотезите кой ще е следващият, чийто рейтинг ще бъде понижен и Франция е логичната жертва.

Други анализатори са по-конструктивни: Франция трябва да сложи в ред публичните си финанси, но това е действително краткосрочен проблем. В Париж го няма онова политическо противопоставяне, което коства рейтинга на САЩ, а това е много позитивно.

Обаче не трябва да се забравя и това, че бруталната разпродажба, движена от спекулации, може да стане самоизпълняващо се пророчество. А френски експерти дори коментират: „Има хора, които в свой интерес разпространяват слухове за Франция“. Всъщност се оказва, че извънредната среща, свикана от Саркози, налива масло в огъня, като дава повод за нови спекулации около банковата и бюджетната стабилност на Франция.

Саркози се опитва да овладее ситуацията, като освен ударната среща с министрите, която ще даде плодове на 17 август, на 24 август той ще обсъди с премиер министъра Франсоа Фийон какви нови икономии могат да се предвидят в бюджета за 2012 г.

В момента цената на застраховката на френския държавен дълг срещу фалит е рекордна за историята на страната – 176 базисни пункта. В условията на пазарен стрес, инвеститорите продадоха акциите си и се втурнаха да купуват облигации, като това смъкна лихвите по френските 10 – годишни бонове до 3.07% - но спредът спрямо германските ДЦК остава близък до рекордния за годините в еврозоната.

Индексът на френските акции CAC-40 вчера затвори с 5.5% понижение. Проблемите на френския фондов пазар се задълбочават от факта, че икономическият растеж на страната е почти нулев. Италианската банка Unicredit предупреди, че дори очакваните 0.2% прираст на БВП на Франция за 2012 г. могат да се недостижими, предвид очакваното свиване на промишлената продукция през летните месеци.

Според досегашния план, припомня FAZ, през 2011 г. Франция трябва да ограничи бюджетния си дефицит до 5.7% от предишните 7%. През 2012 г. минусът в бюджета следва да се свие до 4.6%, а през 2013 г. до 3%. За следващата година е предвиден бюджетен дефицит от само 2%.

Но може да се окаже, че застиналата икономика няма да генерира толкова данъчни приходи, колкото се надяват френските политици. Икономист близък до управляващата партия вече прогнозира неизпълнение на приходите с 5 млрд. евро. Така че в близко време може да се очаква, че много от данъчните отстъпки, въведени от самия Саркози – например по-нисък ДДС за ресторанти и хотели – ще бъдат отменени.

Държавният дълг на Франция по данни на МВФ за 2011 г. се равнява на 87.6% от БВП, или 2.21 трилиона долара.