Френска компания иска да инвестира 100 милиона евро в България за производство на енергия от биомаса. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той откри традиционна „Седмица на гората”. В рамките на инициативата земеделският министър и министърът на на околната среда и водите Нона Караджова засадиха по едно дръвче в двора на Националния исторически музей.

Инвестиция за 100 милиона евро за енергийни централи за преработка на биомаса от българските гори иска да направи у нас френска компания, обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

„Газ дьо Франс“ заявиха инвестиционни намерения за 100 млн. евро да правят централи, които работят с отпадни клонки и биомаса. Те искат среща с мен. Анонсирайки срещата, декларираха намерение да инвестират 100 млн. Не само те. Има и български инвеститори, които се интересуват, испански инвеститори, така че това една ниша. Защото това ще доведе до: инфраструктура в горите, там ни е големият проблем, защото за да изваждаш тази биомаса, трябва да имаш инфраструктура; работни места, особено в такива райони, където няма друг поминък. Това е новината. И всъщност ние какво имаме? Нямаме друго освен горите. Горите са ни единственото зелено богатство, което ще бъде по-скъпо от петрола“, коментира земеделският министър.

Найденов обясни, че през последните години с около 40 000 дка годишно се увеличава българската гора. По думите му обаче досега отделяната биомаса не се е използвала по предназначение. Министърът допълни, че в тази връзка са разписани и правилата в Закона за възобновяемите енергийни източници за ползване на биомасата и преработката й в енергия.