Водещите икономики на света си дадоха още малко пространство за маневриране при постигането на целите за намаляване на бюджетните дефицити, за да не рискуват да влошат икономическия спад в много страни и най-вече в САЩ, Ройтерс.

На срещата си в мексиканската столица, състояла се само ден преди президентските избори в САЩ, представителите на страните от Г-20 изразиха безпокойство, че изпълнението на поетите обещания за намаляване до края на тази година наполовина на бюджетните дефицити в развитите икономически страни може да навреди на изпитващата затруднения глобална икономика, пише БТА.

В заключителното комюнике за срещата си страните от Г-20 заявиха, че "имайки предвид слабия растеж, те ще гарантират, че темпът на фискална консолидация ще е подходящ за поддържане на възстановяването".

Целта за съкращаване наполовина на дефицитите бе договорена на срещата на високо равнище в Торонто през 2010 г., когато изглеждаше, че глобалната икономика е преодоляла финансовата криза от предходните две години. Сега обаче изпълнението на тази цел изглежда невъзможно за някои икономики, включително за тази на САЩ, тъй като растежът се забави, отбелязва Ройтерс. "Сега целта е това да се постигне през 2013 г. и има лека тенденция това да стане и по-късно", каза Кристин Лагард, изпълнителният директор на Международния валутен фонд. Тя отбеляза, че формулировките по финансовите въпроси са претърпели промени, вземайки предвид ситуацията в различни страни, пише БТА.

САЩ трябва да овладеят дефицита си, който през финансовата 2012 г. за четвърта поредна година надхвърли 1 трилион долара, но много страни от Г-20 са по-разтревожени от многото повишавания на данъците и от намаляването на разходите, които трябва да влязат в сила на 1 януари.

Според някои това може отново да доведе до рецесия на американската икономия и да навреди и на световното производство, освен ако Конгресът не постигне бързо сделка след президентските и парламентарните избори в САЩ.

Висшите финансови ръководители на държавите от Г-20 призоваха страните по света да отхвърлят протекционизма и манипулирането на валутите, въпреки множеството икономически проблеми, включително дефицита на САЩ, предаде Асошиейтед прес, съобщавайки за заключителния документ на срещата в Мексико.