Финансовите министри и топбанкерите на Г-20 се събират утре в Сеул в на изключително важна среща, която трябва да даде знак ще има ли валутна война. Преди началото й сигналите бяха разнопосочни, като според проектокомюнике, цитирано от АФП, Г-20 „ще се въздържа от състезателно подценяване на валутите си“.

Проектът предполага, че 20-те водещи икономики в света може с един замах да пресекат задаващата се валутна война още в зародиша й и да опровергаят слуховете, че повечето от тях планират да се намесят на световните валутни пазари, за да подкрепят своите износители.

Г-20 ще „премине към по-пазарно определена система за валутна търговия“, се казва още в проекта. Това е в унисон с американската позиция и мерките, предприемани от САЩ за възпиране на страните, които възнамеряват да се намесват на валутните пазари.

Срещата на финансовите министри е прелюдия към срещата на лидерите на Г-20 отново в Южна Корея на 11-12 ноември. И двете се очаква да минат под знака на споровете около това дали и с колко юанът е подценен. В опит да разсее подобни опасения Пекин позволи на валутата си да поскъпне с 2.5% спрямо долара от началото на септември досега.

САЩ открито вини Китай, че държи юана изкуствено нисък, за да даде на компаниите си търговско предимство. Пекин контраатакува с обвинението, че САЩ опитват да наложат на света хлабавата монетарна политика, която сами практикуват.

Ден преди началото срещата американският финансов министър Тим Гайтнър заяви пред в. „Уолстрийт джърнъл“, че ще призове колегите си да ребалансират световната икономика и да изработят справедливи правила за валутна търговия.