Почти 40 процента от бюджета отива за социални разходи, което е най-големият процент, който някога е отивал за тази сфера в България. Това каза икономистът Георги Ангелов в предаването „Кой говори” по Дарик.

„Първо, най-добре бюджетът да мине бързо на две четения, в смисъл да не минава в края на годината, извънреден брой на Държавен вестник и така нататък. Защото това ще бъде първият ясен сигнал, че правителството на практика може да прокарва своята политика и ще бъде добър сигнал за наблюдателите в чужбина и за инвеститорите, които чакаме да дойдат да ни измъкнат от кризата и банките, които трябва да вземат пари отнякъде и да кредитират. Така че това би било добър сигнал”, каза Ангелов.

И веднага след като бюджетът е прокаран, трябва правителството да се концентрира върху антикризисната си програма, за да направи така, че кризата да свърши и бюджетът да започне да получава повече пари, отколкото са планирани, тоест да не се вглеждаме толкова в самия бюджет, а в това какво прави правителството отделно от бюджета, за да стимулира икономиката и да насърчи растежа, така че да има повече пари догодина, отколкото са планирани в бюджета, коментира икономистът. Това според мен е още по-важно и ако това се случи, тогава следващата година може въобще да нямаме рецесия, може малката пица да се окаже голяма с много подправки и всички да са доволни. Но това означава повече реформи, още от сега, ако може да започнат, а не да чакаме догодина, категоричен бе Георги Ангелов.