Правителството ще гласува предложение, с което предлага на парламента да даде съгласие за стартирането на преговори и сключването на гаранционно споразумение със Световната банка по договора за заем между банката и Националната компания „Железопътна инфраструктура”.

До края на този месец Световната банка трябва да одобри отпускането на заем от до 140 милиона лева за финансиране на проекта „Рехабилитация на железопътната инфраструктура”. Средствата ще се инвестират в обновяването на жп линиите София- Бургас и Пловдив-Свиленград, както и в подобряване на сигнализацията и автоматизацията.

Според един от последните доклади на Световната банка железниците в Югоизточна Европа са остарели, бавни и работят на загуба, заради непазарното си поведение и зависимостта от държавата.

Липсва смелост за закриване на нерентабилните жп линии от страна на Националната компания Железопътна инфраструктура, констатира още докладът, като препоръчва промяна в начина на формиране на цената на пътническия билет – стойността му да покрива оперативните разходи на железниците, а преференциите да се останат само за най-бедните клиенти.