Газопроводът "Турски поток" ще бъде построен по-късно от планираното, като капацитетът му ще бъде намален наполовина, това коментира Александър Медведев, заместник-главен изпълнителен директор на ОАО Газпром, цитиран от Euobserver.

 

"Тъй като няма споразумение между Русия и Турция, крайният срок се променя", подчертава той.

 

"Докога се отлага зависи от това, кога ще стане подписването на споразумението. Ако срокът се удължи с година, няма да бъде трагедия".


От своя страна, руският енергиен министър Александър Новак поясни в края на миналата седмица, че капацитетът на газопровода "Турски поток" ще бъде намален до 32 милиарда кубически метра или двойно по-малко от планираното преди.

 

Причината за това решение е удвояването на капацитета на "Северен поток", който доставя руски природен газ за Германия.

 

Бъдещето на "Турски поток" може да бъдат засегнато и от действията на Русия в Сирия. Москва разгневи Анкара с бомбардировките в подкрепа на режима на Башар Асад, който се смята за враг на Турция.

 

Напрежението нарасна още повече, след като руски бойни самолети нарушиха турското въздушно пространство, което според Кремъл е станало случайно, но за турските политици и НАТО представлява преднамерен опит за провокация.

 

"Турски поток", който замества проекта "Южен поток", е дълъг 900 км и струва 15 млрд. долара. Руският газ трябваше да тръгне по тръбата през 2016 г.

 

В същото време, ниските цени на петрола удариха Газпром, чиято печалба намаля с 86% през миналата година. От началото на 2015 г. финансовите резултати на дружеството се подобряват силно, но само ако се изчисляват в рубли. Въпреки това компанията продължава с осъществяването на редица проекти, несвързани с основната дейност, като кулата Лахта в Санкт Петербург, която ще струва 3 млрд. долара и със своите 462 метра ще е най-високата в цяла Европа.