Още тази седмица ще бъде подписано споразумението за разработката на техническо-икономическата обосновка на българския участък в проекта „Южен поток“. Така коментира пред руското електронно издание „Время“, цитирано от БТА, изхода от срещите си в София с премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков президентът на "Газпром" Алексей Милер. „Планираме да създадем смесено дружество през ноември, което е значително по-рано от предварително определения срок“, подчертава Милер.

Българската страна обаче не беше толкова категорична в оценката си за резултатите от преговорите, отбелязва руското издание в материал, озаглавен „Поточният метод“. Службата на премиера Борисов изобщо не съобщи нищо за срещата, а в събота Трайков посочи в ефира на националното радио, че министерството ще продължи да работи по проекта според „пътната карта“, подписана през лятото. Тя предвижда подготовката на техническо-икономическата обосновка и едва в заключителната фаза създаване на смесено дружество, което ще вземе окончателното инвестиционно решение за строителството на газопровода по територията на България.

„Время“ припомня, че двете страни са се споразумели да разработят техническо-икономическата обосновка и да създадат смесено дружество не по-късно от февруари 2011 г. Българската страна обаче бави работата по обосновката почти три години. Междуправителственият договор бе подписан през януари 2008 г., а споразумението за сътрудничество между „Газпром“ и Българския енергиен холдинг - през май 2009 г. След това ръководството в страната се смени, а новото правителство, начело с господин Борисов, замрази сътрудничеството с Русия в енергийния сектор и сега без желание прави стъпки към сближаване на позициите, отбелязва „Время“.