ГЕРБ ще предложи преди окончателното гласуване на промените в Граждански процесуален кодекс да се запише, че финансовият министър да може да спира финансови сделки за 48 часа. Това стана ясно от коментара в кулоарите на парламента на председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Промяната в ГПК създаде напрежение между парламента, правителството и главния прокурор Сотир Цацаров. Според първоначалната идея именно на последния се даваха извънредни правомощия.

Цветанов напомни, че преди дни бяха приети на първо четене промени в ГПК, където главният прокурор получава допълнителната власт да се меси в частни сделки от името на държавата.

"Това, което обаче вече имаме като дебат и се коментира и в нашата парламентарна група, е да се вземат предвид всички обсъждания до приемането на второ четене в правната комисия и тогава вече се на мнение, че трябва да се промени субектът и да стане финансовият министър", каза Цветанов.

Финансовият министър Владислав Горанов, както и главният прокурор вече коментираха, че не искат извънредни правомощия и няма как да развалят или замразяват частни сделки.