Ангела Меркел, канцлерът на Германия, обяви, че тя и нейният френски колега Франсоа Оланд, ще започнат "съвместна инициатива " за предоговаряне на сътрудничеството със САЩ в областта на разузнаването, заради скандала с подслушването на телефоните на европейски лидери от американските тайни служби.

Меркел прикани и другите държави в Европейския съюз да се присъединят към инициативата, като изрази надежда, че новите правила за сътрудничество със САЩ ще бъдат готови до края на годината.

"Мисля, че службите трябва да стигнат до съгласие помежду си относно нормите и стандартите", заяви Меркел на пресконференция след първия ден на двудневната среща на върха в Брюксел, пише Financial Times.

Настояването за предоговаряне на споразуменията е предизвикано от трансатлантическото напрежение заради шпионския скандал. Като Берлин твърди, че НСА е подслушвала личния мобилен телефон на Меркел.

През миналата седмица няколко медийни организации, които разчитат на документи, предоставени от бившия служител на агенцията Едуард Сноудън, съобщиха за обширни шпионски операции във Франция, Германия и Италия.

В най-новите разкрития, публикувани от Guardia сочат, че НСА следи телефоните на 35 световни лидери и разговорите на поне 200 високопоставени държавни служители.

Предоговарянето на споразуменията за сътрудничество ще засегне и обикновените потребители на комуникационни услуги. Очаква се да бъдат въведени нови правила за защита на личните данни, каквито Европейската комисия предложи още през януари 2012 г.

Решението за отлагане на приемането на новите правила беше голяма победа за американските технологични компании като Google и Facebook.