Германия пренебрегва исканията на партньорите си от еврозоната за повече икономически стимули. Вместо това тя се готви за намаляване на разходите и балансиране на бюджета си предсрочно в навечерието на срещата на върха на ЕС, посветена на растежа, пише Financial Times.

 

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че бюджетът му за 2014 г. включва съкращения от над 5 млрд. евро, с които сумата на разходите трябва да намалее под 300 млрд. евро и това е "силен сигнал за Европа".

 

Планът означава, че Германия ще постигне бюджетен баланс през 2015 г., година по-рано, отколкото се изисква по закон.

 

Според Шойбле бюджетът за 2014 г. цели "консолидация, подкрепяща растежа" и е предназначен да докаже на останалата част от еврозоната, че "устойчивото бюджетиране и икономическият растеж не са взаимно изключващи се" понятия.

 

Филип Рьослер, министър на икономиката, заяви от своя страна, че публичните финанси на Германия предизвикват "завистта на света".

 

Германската позиция изглежда крайна на фона на проблемите на други страни от еврозоната като Франция и Италия, които се надяват да отложат фискалната консолидация за сметка на мерки в подкрепа на растежа.

 

В Берлин, Шойбле обаче многократно отказа да коментира на френската бюджетна ситуация, заявявайки, че тя не е подходяща за пример.

 

Все пак, преди срещата на върха, преговорите между министрите се превърнаха в остри дебати за това доколко да се наблегне на мерките за икономии в заключителното комюнике.


Според проект, видян от
Financial Times, в проекта за документа се призовава за "краткосрочни мерки, насочени към стимулиране на икономическия растеж и създаването на работни места" – политическа линия, която е подложена на критики от Германия.