Втората по големина банка в Германия - Commerzbank може и да се наложи да бъде спасявана от властите, пише в днешния брой на Spiegel. До следващото лято банката трябва да набере значителен финансов ресурс, за да посрещне изискванията на капиталова адекватност, което може да се окаже трудна задача заради разгара на европейската дългова криза.

Според информацията на Spiegel е много възможно фондът за гарантиране на стабилността на банките Soffin да се намеси в подкрепа на институцията, като изкупи част от акциите й и напрактика да я национализира.

В борба да удържи Commerzbank далеч от държавната помощ, 48-годишният изпълнителен директор на институцията Мартин Блесинг е на мнение, че ще се справи и този път. Той е уверен, че мисията е изпълнима, но посочва, че успехът е в пряка зависимост от развитието на ситуацията с дълговата криза в Европа.

Все още не се знае колко точно капитал ще бъде нужен на базираната във Франкфурт банка, но изчисленията, цитирани в медиите варират от € 2.94 млрд. до € 5 млрд. До юли 212 година банката трябва да има капиталова адекватност от 9%.

Очакванията към момента са, че Commerzbank ще пристъпи към процедура по увеличение на капитала с € 600 млн. през следващите седмици. Днес банката стартира и процедура по обратно изкупуване на хибридни дългови инструменти за общо € 600 млн. , чрез които да си помогне в реструктуриране на експозициите и по този начин да посрещне в някаква степен капиталовите изисквания.