Германското правителство ще предложи на депутатите план за гарантиране на междубанковите заеми до 400 млрд евро и за отпускане на 80 млрд евро за рекапитализиране на затруднените банки. Още 20 млрд ще бъдат отделени за потенциални загуби от кредитите. Съобщението бе направено след извънредно заседание на кабинета.

Испанското правителство също обяви, че ще гарантира междубанковите заеми до 100 млрд евро за 2008 година. Кабинетът взе това решение ден след кризисната среща на върха на Еврогрупата в Париж. Мадрид обаче няма да рекапитализира банките си, тъй като е на мнение, че финансовата система на страната е достатъчно солидна.

Планът на Еврогрупата позволява на правителствата, които искат, да рекапитализират изпадналите в затруднение или застрашени от фалит национални банки.

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че подготвя програма за изкупуване на акции в "широка гама" финансови институции според плана за спасяване на банките.

Единствената цел на властите с този план е да се възстанови притокът на капитали към потребителите и предприятията, които са в сърцето на икономиката на САЩ, заяви Нийл Кашкари, ръководител на изпълнението на плана за стабилизиране на финансовата система на стойност 700 милиарда долара. Той посочи, че седем екипа са създадени за подпомагане на финансовите институции от всякакъв мащаб, като един от тях работи по програма за гарантиране на проблемните активи на банките.

Източник : Bloomberg, БТА