Германският бизнес се сблъсква с бавните реформи и проблемите в правосъдната система. Това заяви в интервю за Дарик посланикът на Германия Матиас Хьопфнер.

Той приветства усилията на правителството за реформи, но призова да се търси „здравословен баланс” между социалния мир и макроикономическата стабилност на страната.

Хьопфнер бе категоричен, че усилията на България за постигане на фискална стабилност са изключително важни и за стабилизирането на европейската икономика.

„Германските предприятия изказват недоволство обикновено към едни и същи области. Към тези проблеми спадат от една страна ефективността на администрацията и дали администрацията е в достатъчна степен ориентирана към услугите и от друга страна, според инвеститорите, прекалено бавното темпо на реформите”, смята посланикът.

По думите му българската правосъдна система отново и отново се подлага на критика. „Непрекъснато има примери и ние като посолство често се сблъскваме с такива случаи. Много чужди инвеститори, в това число и германски, имат лош опит в случаите, когато се опитват да се защитят срещу нарушаването на правните норми. Естествено, това не е много добро за инвестиционния климат в страната, а пък и това се разчува”, допълни дипломатът.

Хьопфнер обаче подчерта, че има много положителни тенденции в България. „През последните две години българското правителство предприе важни и сериозни промени в посока законодателни реформи и се надявам за България, че забавилите се в последно време, но задължителни реформи отново ще наберат скорост”, категоричен бе посланикът.

Според него за инвеститорите е много важно да бъдат постигнати ефективни промени в разпоредбите относно обществените поръчки. „Важното в този контекст е да се противодейства на монополистичните структури по-последователно, отколкото досега”, каза още посланикът.

Помолен да коментира критиките на премиера относно работата на германските фирми, които не спазват стандартите на родината си и в България, Хьопфнер бе на мнение, че не могат да се правят обобщения от един конкретен случай.

Примерът с проблемите в началото на подмяната на документите за самоличност, възникнали заради системата, изработена от една от водещите германски фирми, посланикът коментира така:

„Не, не може така да се обобщи. Германските фирми, които поемат поръчки тук, в България, също ще се стремят да работят и да постигнат същото качество, както в Германия. Но във всяко едно договорно отношение може да се стигне до затруднение. Това е така и в България, същото така и в Германия. И въпреки че аз не мога да подлагам на оценка техническите условия, смятам, че тук малко е подценен бил обемът на възложената работа. Смятам, че това е довело до един първоначален натиск, докато тръгне процедурата. Но мисля, че в крайна сметка всичко влезе в рамки и всичко се разви положително”.

Цялото интервю с посланик Матиас Хьопфнер може да чуете утре в предаването "Европа сега" и да прочетете на DarikFinance.bg