За отсъствие без основание от заседание на общински съветник от заседание на Столичния общински съвет, глобата е 10% от месечната заплата. Това стана ясно от представителя в местния парламент от групата на ГЕРБ Искра Ангелова. 

„Ако отсъства от заседание на комисия, без основание, глобата е 5 на сто от заплатата за съответния месец. Обикновено има 4 заседания на комисия в месеца”, обясни Ангелова. 

Междувременно стана ясно, че считано от 1-ви януари тази година заплатите на общинарите ще бъдат в размер 70% от възнаграждението на председателя на местния парламент. 

Това изменение е въз основа на изменението на Закона за местното самоуправление и местната администрация, приет от Народното събрание на последното заседание през 2013 г. 

„Не съм пресмятала възнаграждението в абсолютна стойност, тъй като не знам колко взима нашият председател. Той взима 90 на сто от възнаграждението на кмета на общината. Възнаграждението не над 1000 лв. обаче. Това е максималният размер на възнаграждението, без значение дали човек ще участва в една, две, три комисии. Диференциацията ще дойде от това, че се санкционират общинските съветници, които не идват на заседания на Общинския съвет и на заседание на комисии”, подчерта Искра Ангелова.