Удвояват санкциите за нередовни пътници в столичния градски транспорт. Това заяви зам.-кметът на София в сутрешния блок на БНТ Любомир Христов. Размерът на глобата трябва да бъде достатъчно убеждаващ и да играе рестриктивна роля, категоричен е той.

Христов обясни, че от 1 юни се предлага поскъпване на единичния билет пътуване в градския транспорт с 60 стотинки. Предвижда се и въвеждане на карта, която комбинира пътувания и посещения в музеи.

Ще бъде пусната и тридневна карта за цялата градска мрежа, която ще се предлага за 10 лв. и такава, която комбинира наземен транспорт с метро. 

"Вече може и съвсем пълноценно да се комбинират пътувания с наземен транспорт и с метро. За нас важен акцент е, че не се предвижда промяна в цената на картите, тъй като над 60% от хората, които пътуват в градския транспорт на София пътуват с различен вид преференциални карти. И към настоящия момент цената на пътуването е 50 стотинки за някои от картите", коментира Христов.

Той посочи, че през последните 4 години в експлоатация са пуснати над 220 нови превозни средства. Внесена е програма за доставка на още 190 автобуса. 

"До края на 2018 г. средната възраст на превозните средства в градския транспорт трябва да е 7 г.", каза зам.-кметът на София.