Административни наказания за диспечерите, които ограничават зелените централи, искат от Българската фотоволтаична асоциация. Днес, 10 юни, е поредният ден, в който Електроенергийния системен оператор иска ограничаване на макисмалната работна мощност на ВЕИ централите с 40% във времето от 10:00 ч. до 17:00 часа, когато те са най-активни. Цитираната причина за това е "невъзможността за поддържане на баланса между производство и потребление".

Според фотоволтаичната асоциация управляващите са съветвани от енергийни експерти със спорна компетентност, които правят опити „за подхлъзване” на сегашния кабинет. Тези специалисти  правят така, че новия министър на енергетиката да не е добре осведомен за ситуацията, смятат от фотоволтаичната асоциация. 

Ето защо те искат спешна среща с министъра още утре, 11 юни, на която „да се обсъди  продължаващия рекет върху бизнеса от страна на държавното предприятие Електроенергиен системен оператор ЕАД (ЕСО)“.  През миналата седмица представители на ВЕИ индустрията бяха поканени на обществен съвет, на който да се обсъди заявената от тях готовност да участват финансово в покриване на допълнителните разходи за регулиране/балансиране на електроенергийната система, които те причиняват.  Срещата обаче приключи без постигането на конкретни резултати.