Глоба в размер на 330 560 в. е наложена на публичната компания Меком АД, става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията. Глобата е толкова висока заради продължителността на нарушението и заради наличието и на предходни санкции за дружеството.

Наказанието е заради луканка, която е брандирана по начин, наподобяващ вече известен на пазара продукт на конкурент.

При своето разследване антимонополистите са установили, че съществува потенциална възможност за злоупотреба, с което се увреждат интересите на конкурента и се заблуждават потребителите.

Луканката "Карлоска крепост" на Меком е с етикети, които наподобяват като наименование, дизайн и шрифт "Карловска луканка". При двата продукта водещ елемент е наименованието КАРЛОВСКА - КАРЛОСКА, изписано с главни букви. Думата "крепост", която би трябвало да отличава продукта на Меком, е изписана с малки, незабележими букви, на тъмен фон, като по този начин думата се заличава/скрива.

КЗК счита, че е възможно субективното възприемане от страна на потребителя на двете думи като идентични поради сходството и силната асоциация помежду им, а липсата на една буква да се възприеме като грешка или дори да не бъде забелязана.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!