Goldman Sachs ще се включи в търговията на фондовата борса на Саудитска Арабия – Tadawul, възползвайки се от измененията на правилата на пазара в Рияд.

Tadawul отвори врати за чуждестранни инвеститори през юни. Според новите правила само големи играчи, като банки, брокери, управляващи фондове и застрахователни компании с най-малко 5 милиарда долара активи могат да инвестират на саудитския пазар.

Също така се забранява на чуждестранните инвеститори да притежават повече от 10% от общата пазарна стойност на борсата или да притежават в съвкупност над 49% от акциите на една и съща компания.

Въпреки това, според Bloomberg, от Goldman Sachs се опитват да получат разрешение от регулаторния орган на Саудитска Арабия, за да започнат търговия.

Друг банков гигант - HSBC Holding, стана наскоро един от първите чуждестранни инвеститори, допуснати до търговията с акции на саудитската борса.

Саудитската фондова борса е най-големият капиталов пазар в Близкия Изток. Тя е на 11-то място в света по капитализация. До момента чуждите инвеститори имаха само непряк достъп до търговията в Рияд с помощта на механизми като суапове на активи.