Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал обяви, че дружеството ще запази лиценза си въпреки започналата процедура по отнемането му.

 

Според Докладал проверката на държавния регулатор в ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО не е установила пропуски, застрашаващи енергийната система на страната, предава БНР.

 

Макар от енергийния регулатор все още да не са обявили резултатите от проверката на трите енергодружества, от ЧЕЗ вече коментират темата, позовавайки се на получени от ДКЕВР в компанията констативни протоколи.

 

Основните забележки в тях се отнасят до външния вид на поддържаните от ЧЕЗ съоръжения, като състояние на мазилката, номерация на стълбове и трафопостове, необходимост от подрязване на трева и дървета.

 

Причините според ЧЕЗ за направените от регулатора констатации са обективни. Натискът за минимални разходи и намаляващият инвестиционен ресурс на компанията в резултат на решенията на ДКЕВР и постоянните кражби на съоръжения.

 

От ЧЕЗ обявяват, че 95 на сто от протоколите, изготвени от енергийния регулатор, не засягат качеството на доставяната електроенергия.