Големи институционални инвеститори излизат от заеманите дълги позиции в държавни облигации. Продажби се наблюдават при книжата със срочност 10 и повече години.

Това отбеляза в интервю за предаването ИконоМикс финансистът Илиян Стефанов. Според него тези пари, които излизат от бондовия пазар, в най-общия случай се насочват към акциите.

Всяко едно понижение на фондовите борси се посреща с покупки. Виждаме, че влизат пари там. Въпреки, че в момента е пренакупен, фондовият пазар показва доста стабилна динамика. Няма големи пропадания, а това значи, че всяко едно понижение се посреща с покупки, отбелязва финансистът.

На въпрос каква е причината големите инвеститори по света да излизат от позиции в дългосрочни ценни книжа, Стефанов отговори, че може би това е реакция на страх.

Както виждаме, цените на облигациите от групата PIGS / прасета/  - Португалия, Испания, Италия, Гърция и Ирландия -  падат. Тези понижения от 20 - 30% показват, че няма безрискови държави. От тези инструменти, особено дългите, както може да се печели много, може и много да се загуби, подчертава Стефанов.

Според него кризата с държавния дълг в Европа  не е приключила и през 2011 ще продължи да всява напрежение на пазарите. Проблемът не е само при държавния дълг. Има и корпоративен дълг, който трябва да се рефинансира. Това са трилиони евра, посочи финансистът, чиято лична позиция е, че държави трябваше да бъдат оставени да фалират, а не да им се помага със спасителни планове.
 
Очаквам, че подобни ситуации като тези с Гърция и Ирландия, ще има и през 2011 година, допълни Владислав Панев от Статус Капитал, според когото обаче резките динамики на подобни новини са изконсумирани като ефект.

Ефектите вече са доста по-малки. Когато бяха актуални проблемите с Гърция еврото падна до под $ 1.20. Сега с Ирландия видяхме пропадане до $ 1.30. Може би ако след 3 месеца дойде ред на Португалия, тогава ще имаме падне до $ 1.35, даде пример Панев.

Според мен германската икономика реализира доста стабилен растеж през 2010 година и всъщност бе основният печеливш от кризата с Гърция. Може би в Германия са си преценили, че рискът по това да платят известни средства за спасяването на Гърция, си заслужава и затова са го направили. Когато нещо се случва, трябва да гледаме кой печели от това, намекна още Владислав Панев от Статус Капитал.

Интервюто с двамата финансисти очаквайте тази вечер в предаването ИконоМикс по Дарик радио.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!