Големите надежди от приватизационния напън през БФБ не се оправдаха. Централизираният публичен търг, на който държавата предложи за продажба дялове в 29 дружества, завърши със сделки за едва 8 дружества, седем от които бяха изтъргувани срещу компенсаторки.

"Черешката на тортата" в този търг, за каквато бе сочен някогашният мастодонт Монтажи ЕАД, не бе пожелан от инвеститорите.

Така при очаквани близо 79 лв. лв. приход,  реално в касата на приватизационната агенция влизат едва 2 885.26 лв.

Но да върнем малко лентата назад ...

Приватизацията през БФБ е мантра, която повтаря още предишното ръководство на борсата. Това би събудило интереса към агонизиращия капиталов пазар, особено ако държавата предложи пакети от атрактивни дружества в енергийния сектор и тютюневия бранш, апелираха тогава и инвеститорите. Новото ръководство на оператора пък бе изчислило, че с приватизация през БФБ държавата може да вземе минимум 250 млн. лв.

Към лятото на тази година тласък на приватизационния устрем бе даден с изковаването на антикризисен план. Създадената Държавна консолидационна компания приемаше оферти от различни министерства, които да апортират активи, чиято продажба да помогне на бюджета. Активността от страна на министерствата по това направление обаче бе повече от слаба и така в началото на есента стана ясно, че приватизация на дялове от апетитни дружества едва ли ще се състои. Все пак подготовката доведе до

24-ти централизиран публичен търг

Първоначално бе обявено, че в него ще бъдат предложени дялове на 31 дружества, от които като най-апетитно се изтъкваше Монтажи ЕАД. Държавата бе готова да се раздели със 100% от акциите му срещу минималната сума от 70 млн. лв.

Дружеството има клонове в цялата страна и е участвало в изграждането на 100% от стратегическите обекти в българската енергетика, както и в 75% от промишлените предприятия. Въпреки този солиден бекграунд, анализатори предупредиха, че държавата иска твърде много за акциите на Монтажи ЕАД.

В последствие броят на дружествата, предложени в приватизационния търг, бе намален. Три дни преди да стартира подаването на офертите, Нестле Айс Крийм България АД бе свален от списъка заради "допълнително получена информация и с цел уточняване на параметрите по сделката".

На 8 декември пък от Софийката търговско - промишлена палата публикуваха становище, в което се посочва, че продажбата на дялове от друго дружество в списъка - Свободна зона Пловдив АД, ще доведе до щета от над 1 млн. лв.

1+1= ?

При очаквани близо 79 млн. лв. приход, който трябваше да постъпи в Държавната консолидациона компания, реално в бюджета на компанията влизат 2 885.260 от продажбата на пловдивския Подемстроймаш АД. Предложени бяха 0.114% от капитала му, като се приемаше единствено заплащане с парични средства.

За останалите 7 дружества, с които имаше сделки в дните от 14 до 27 декември, бе допустимо заплащане с непарични платежни инструменти.

Най-много от тях бяха поискани още в първия ден на търга, като наддаването за някои от тях надвиши в пъти първоначално исканата от държавата цена за прехвърляне на предложения пакет.

Така например за 8.109% от акциите на Бор - ДП АД, инвеститор предложи 22 500 лв. в компенсаторки при минимално заложени  4 407 лв., което с 18 хил. лв. повече.

Подобна бе ситуацията с Фуражи АД, при който 33.246% от капитала бяха записани срещу непарични платежни инструменти за 36 218 лв., при искани 19 506 лв.

Скромен дял от 0.006% от капитала на Хюндай Хеви Индъстрис Ко България АД бе прехвърлен срещу 11 101 лв. при минимум 3 522.36 лв. искани от държавата.

Продажбата на 11.217% от капитала на Пловдивска консерва АД се извърши при 15 136 лв. в компенсаторки, а на Метален амбалаж АД - при 5 075 лв., което е с 15 лв. повече от поисканото.

Купувачът на дял от 0.684% в Млечна промишленост - Бяла Слатина АД спечели с оферта от 4 лв. и 40 ст. по-висока от минимално изискуемата цена или срещу 350 лв. в компенсаторки.

Сделка имаше и за 5.215% от акциите на Спартак Турс АД, които намериха нов собственик срещу 36 535 лв. в непарични платежни средства.

Така общата сума на продажбите на дялове от общо 8 компании достигна до 126 915 лв. в непарични платежни средства и  2 885.26 в лева.

И все пак ...

... добър ефект от приватизационния полъх през БФБ усетиха търгуващите с компенсаторни инструменти. Седмици преди търга цената им се вдигна чувствително, което се обясняваше именно с възможността да се играе в търга с непарични платежни средства. Моментът бе наистина добър за продаващите.

Догодина до амина!

За друг път остава приватизацията на държавния дял в E.ON. През септември бе сформирана работна група между Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и БФБ, която да работи ускорено по въпроса.

Инвеститорите очакват напредък и по сделката за Булгартабак холдинг АД, която според министъра на икономиката Трайчо Трайков " със сигурност ще стане", но въпросите "Как?" и "Кога?" все още висят без отговор.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!