Интернет лидерът Google днес обяви, че се е споразумял с концерна Motorola за придобиване на поделението за мобилни устройства Motorola Mobility, срещу сумата от 12.5 млрд. долара. Google ще плати 40 долара за акция, което е 63% премия над пазарната цена в петък.

Сделката е получила единодушното одобрение от бордовете и на двете компании, казва се в разпространената информация за медиите. Motorola вече е надежден партньор на Google в мобилната операционна система Android, а обединението ще повиши конкурентноспособността на „екосистемата“ Android в сектора на мобилните приложения.

Сделката няма да промени това, че Android се предлага с отворен лиценз, а Google ще управлява новопридобитата фирма като отделен бизнес, казва се още в прессъобщението. В 15:30 часа българско време предстои пресконференция от САЩ.

Сделката е предмет на одобрение от американските пазарни и борсови регулатори, както и от службите в Европейския съюз. Очаква се транзакцията да бъде финализирана или в края на 2011 г., или в началото на 2012 г.

С покупката на Motorola Mobility, Google влиза в директен двубой с Apple за пазара на смартфони.