Банките във Великобритания трябва да осигурят допълнителна защита в поделенията си за търговия на дребно, за да предпазят клиентите си от инвестициите, направени в рисковите инвестиционни банкови отдели, заяви Независимата банкова комисия към правителството.

Тази защита е насочена към ключови банкови дейности за населението и бизнеса като отпускане на кредити. Реформите трябва да бъдат в сила най-късно през 2019 г., призова председателят на комисията сър Джон Викърс, цитира BBC.

Според финансовия министър Джордж Осбърн, доклаът е „добър“, тъй като банковият сектор така или иначе трябва да се реформира. Но тепърва главният финансист ще има да решава дали да предприеме препоръчаните действия.

Това вероятно ще е най-радикалната реформа за британските банки, посочват анализаторите. Вече може да се смята за сигурно, че тя ще е омразна на големите банки RBS и Barclays.

Една от ключовите препоръки на комисията е банките да поддържат капацитет на абсорбиране на загубите от порядъка на 17 – 20% по рисково претеглените кредити и инвестиции.

Независимата банкова комисия беше учредена миналата година със задачата да предпази данъкоплатците от бъдещи банкови кризи. След фалита на Northern Rock се разрази кредитна криза, която наложи не само национализацията на ипотечния кредитор, но и изкупуването на капитала на големите банки от страна на държавата: 83% от Royal Bank of Scotland /RBS/ и 41% от Lloyds.

Според доклада, предложените реформи ще струват на британските банки между 4 и 7 млрд. паунда годишно преди данъци.