Рекорден брой жалби през 2010 г. отчете националният омбудсман Константин Пенчев. Те са с 37% повече от предишната година. Гражданите най-много се оплакват от обществените услуги, монополистите и административното обслужване. Пенчев е започнал всяка седмица прием на граждани.

През миналата година при омбудсмана са постъпили общо 3687 жалби, с 1000 повече от 2009 г. Най-много са подадени в последните месеци на годината, откакто Пенчеве поел длъжността.

Тенденцията за увеличен брой жалби се запазва и в началото на 2011 г., като през януари и февруари се подават по 500-600 жалби на месец. Също и 30 чужди граждани са се оплакали на нашия омбудсман.

Хората се оплакват най-много от обществените услуги – това са 22% от всички жалби и това е най-критичната област откъм нарушения на правата на гражданите. Най-често постъпват оплаквания срещу монополистите. Следват по брой жалбите за проблеми в собствеността, за социалните дейности и административното обслужване.

В 22% от жалбите омбудсманът е констатирал нарушение на правата на хората, в половината случаи нарушенията са допуснати от държавната администрация, а в една четвърт от случаите – от местната администрация.

Данните да 2010 г. сочат, че над половината от оплакванията,които не са приети за разглеждане поради липса на законово основание за намеса на омбудсмана, са свързани с работата на съдебната власт.

Пенчев е сезирал веднъж Конституционния съд за отмяната на принудителните административни мерки за забрана за напускане на страната от лица, които дължат над 5000 лв. През миналата година омбудсманът е направил 581 препоръки, 113 пъти е посредничил, а 79 пъти е дал съвет.

Една от препоръките е за събирането на такса смет. Пенчев смята, че са необходими законодателни промени, защото само в България таксата смет се изчислява по стойността на жилището, а не по количеството изхвърлен боклук.

Една жалба е постъпила конкретно срещу президента Георги Първанов. Тя е от 82-годишен бивш морски капитан, извършил нарушение преди години във връзка с горивото за кораба, от което за държавата не е настъпила загуба, но му е наложена глоба от 100 000лв. Старецът и в момента изплаща всеки месец по 240 лв от пенсията си и е писал до президента, който единствен може да опрощава държавни вземания.

Има и жалби от затворници, които се оплакват на омбудсмана от лоши битови условия и здравно лечение, както и че не са освободени предсрочно.