Застраховката "Гражданска отговорност" ще поскъпне заради увеличаване броя на държавите, в които ще бъдат покривани евентуалните щети.

В момента сертификатът "Зелена карта", който прави валидна българската застраховка в чужбина, задължително влиза в полицата за страните от европейското икономически пространство, но за други 13 държави се купува допълнително, съобщава БНР.

Ако депутатите приемат предложението задължителното покритие да обхване и тези държави, това ще доведе до оскъпяване на полицата дори и за шофьори, които не излизат от България.

Общо 13 са държавите, за които в момента трябва да се закупи допълнително сертификат "Зелена карта". Сред тях са Турция, Сърбия и Македония.

Ако застрахователите трябва да допълнят риска от пътни произшествия в тях, както предполагат новите текстове, това ще оскъпи гражданската отговорност за много водачи, обяснява Цветанка Крумова, директор на застрахователно дружество "Армеец".

"Естествено е, че полицата ще бъде по-скъпа, защото ние ще трябва да прилагаме една усреднена премия за целия обхват на застраховката", каза тя.

Около 30% от щетите, плащани от застрахователите, са за произшествия в чужбина. Според Орлин Пенев, който ръководи Националното бюро "Зелена карта", поскъпването обаче няма да е драстично.

"Пазарът е твърде крехък и твърде чувствителен в това отношение за приказките, които се говорят, че ще скочат 30, 40 или 50 процента. Не мисля, че би могло да стане това нещо в скоро време. Съгласен съм, че цената на застраховката "Гражданска отговорност" е изключително ниска от гледна точка на елементите, които се покриват".

Хората, пътуващи често към дестинациите, които предстоят да бъдат обхванати задължително от "Гражданската отговорност" може дори да спечелят.

"За тези, които никога не излизат извън територията на България, които досега имаха възможност да получат отстъпка, тази отстъпка вече ще бъде невъзможна", смята Цветанка Крумова.