Продукт с алкохолно съдържание под 37,5 % не може да се нарича ракия. Това реши парламентът като прие на второ четене текстове от закона за виното и спиртните напитки, който парламентът ще разгледа на второ чете. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса, а ментата - 25%.

Вино ще може да се прави не само от грозде, а от ферментация и на други плодове. Това решиха по-рано депутатите, като приеха окончателно текстове от закона за виното и спиртните напитки. При това положение името на плода трябва да е изписано под формата на съставно наименование.

Според първоначалния вариант напитката трябваше да се прави само от грозде, но в крайна сметка депутатите се отказаха от него.

Данните, използвани при етикетирането, не трябва да въвеждат в заблуждение относно алкохолното съдържание на продукта, произхода, качеството и сорта на грозде, реколтата и действителния обем на съда.

Освен това трябва да бъдат посочени физическите и юридическите лица, които са участвали при производството или при пускането на продукта в обръщение.

Ограниченията в новия закон целят да се свие производството на така нареченото фалшиво вино, каза изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев. Той допълни, че поради непълноти в досегашния закон и податки в стария закон за храните производители са се възползвали да правят под различни форми ароматизирани вина с оцветители, с подсладители, които по никакъв начин не са отговаряли на наименованието вино.

От друга страна, новият закон дава повече облекчения за бизнеса - и от нормативна гледна точка - документите са съкратени от 16 на 3, а и също така документите, които всяко едно предприятие трябва да води като дневници - те са наполовина намалени.

Производството на плодово вино е включено в текстовете на закона, а в правилника за прилагането на закона ще се включат много стриктни правила как да бъде произведено това вино и на какви критерии да отговаря, за да не стане изведнъж, че всички ще започнат да произвеждат плодови вина, каза шефът на агенцията по лозата и виното.