Грузия ни праща 56-тонен хидрогенератор за ремонт. Съоръжението ще пропътува 4 хил. километра до Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ), която извършва цялостна рехабилитация на грузинския ВЕЦ Риони.

Поръчката е възложена след спечелен от ЦЕРБ търг, а възложител е чешката Енерго-Про, която е собственик на ВЕЦ-а.

„Проектът е голямо предизвикателство, не само защото хидрогенераторът е произведен през 1932 г. и е един от най-старите, които някога са ремонтирани в България, но и защото е единствен по рода си. Създаден е в Русия от Електросила, Ленинград. През същата година в предприятието са произведени общо 4 хидрогенератора от този тип, които са с уникални характеристики и не са произвеждани повече след това”, коментира инж. Красимир Колев от ЦЕРБ, ръководител на проекта.


Ремонтът на хидрогенератора включва рехабилитация на статора, който тежи 36 тона и е с диаметър 6 метра, както и на 20 броя полюсни бобини от ротора, всяка от които тежи по 1 тон. Мощността на хидрогенератора ще се повиши най-малко с 10% след извършване на рехабилитацията. Това е първата модернизация на съоръжението от 20 години насам. След като работата в базата в София приключи, генераторът ще бъде транспортиран обратно до Грузия и монтиран във ВЕЦ Риони от българските специалисти.

ЦЕРБ е единствената българска компания, която работи на грузинския пазар за енергийни ремонти. През 2012 г. предприятието рехабилитира хидрогенератор в грузинския ВЕЦ Гумати. Общата стойност на двете поръчки в Грузия е близо 1.4 милиона лева. В момента българската ремонтна база участва в още няколко търга за модернизиране на други ВЕЦ-ове в Грузия, за които се състезава с утвърдени компании от Полша, Чехия, Украйна.