През първото полугодие на 2011 г. активите на чуждестранните банки в България са се свили с USD 1.032 млрд. Това показват данните на Банката за международни разплащания, които бяха публикувани в края на месец октомври. Цитираната сума е след изглаждане на ефекта на валутните курсове.

 

За сравнение, за същия период в региона на Нова Европа нетното увеличение на банковите активи надхвърля 40 млрд. долара и идва главно от прираст в Полша и Турция. Общият размер на чуждестранните банкови активи у нас към края на юни 2011 г. възлиза на USD 21.769 млрд.

 

Както виждаме, налице е сериозен отлив на капитал, който се равнява на почти 2% от БВП на страната в рамките на само 6 месеца. Обикновено подобни процеси се обясняват като изплащане на задължения от местните банки към майките.

 

Статистиката на Банката за международни разплащания дава повод да се усъмним, че това обяснение е единственото възможно. Намаляват и експозициите извън банковия сектор. От началото на годината активите на чуждите банки в реалната икономика на страната са се свили с 524 млн. долара.

 

Това, разбира се, може да се обясни и с масовата обезценка на активи, съпровождаща поевтиняването на имотите и ръста на лошите кредити. Общият размер на активите на чуждите банки извън банковия сектор в България по последни данни възлиза на 10.4 млрд. долара.

 

За полугодието, чуждите банки са съкратили общото количество отпуснати кредити у нас с нето 902 млн. долара до 16.544 млрд. долара, но са набрали от депозити от българския пазар над 1.6 млрд. долара до 10.66 млрд. долара. Това означава, че за полугодието на българския банков пазар е бил набран и/ или освободен паричен ресурс от нето 2.5 млрд. долара.

 

41.689 млд. долара са съвкупните вземания на чужди банки в България в чужда и местна валута; в чужда валута вземанията са за 30.535 млрд. долара. Една трета от това число – 10.182 млрд. долара – са вземания с падеж от една година или по-малко.

 

Огромното количество от експозициите на чуждите банки в България идват от Европа – 39 млрд. долара. Ето и най-съществените в това число: почти 6 млрд. долара са експозициите на австрийски банки, 1.5 млрд. долара на белгийски, 4.367 млрд. долара на френски, 1.621 млрд. долара на германски и 8.75 млрд. долара е експозицията на италианската ни банка.

 

15.176 мрлд. са експозициите на гръцки банки към края на юни, което се равнява на 36% от чуждестранните банкови експозиции у нас. Само през трите месеца от април до юни гръцките банки са съкратили експозициите си в България с 862 млн. долара – към края на март те са възлизали на 16.038 млрд. долара.

 

Но в същото време спрямо нивата през декември 2010 г. експозициите на гръцки банки у нас  са нараснали с 83 млн. долара. Тоест повод за паника няма. При банките от останалите европейски държави за разглежданите периоди като цяло има лек прираст, който също компенсира част от отлива на гръцки капитали.

 

Благодарим на блога на research в DarikFinance.bg, който обърна вниманието на редакцията към тази ценна банкова статистика. Данните от BIS в Базел за второто тримесечие на тази година са предварителни.