* Обновена информация

Стачкуващи земеделци от областта Драма отново блокираха ГКПП Илинден - Ексохи, съобщава МВР. Точно в 12.00 часа е спряно пропускането на автомобили през граничния пункт край Гоце Делчев.

По предварителна информация блокадата ще бъде вдигната в 16 часа.

В 05.30 часа всички контролни пунктове на границата с Гърция бяха отворени и се пропускаха нормално всички превозни средства. В районите на всички ГКПП на българо-гръцката граница има създадена организация.

От блокадите на гръцките земеделци по границата загуби търпят и българските фермери. Това каза в предаването „Дарик кафе" Иван Чалъков, заместник-председател на Съюза на животновъдите:

Ето какво още каза Чалъков:

Г-н Чалъков, вие защо не подкрепихте гръцките си колеги този път? Българските фермери също сте протестирали многократно и познавате добре техните проблеми.

Ние няма какво да искаме в момента, защото нито можем да получим повече субсидии от Европа, знаете че има ограничения и всяка година се увеличават процентно, нито можем да получим повече от държавата. С евентуална наша подкрепа, бихме помогнали само на тях, а не на нас. Ако ги подкрепим няма да влизат достатъчно постъпления в бюджета, с което ще пострадаме самите ние. Имаме да чакаме още субсидии и като се насъберат суми в бюджета, да не ги преведат и по този начин ще попречим на себе си. Не можем да спечелим нищо от такъв протест и затова не ги подкрепихме. Ако евентуално ги бяхме подкрепили, България нямаше как да иска компенсации, защото ще кажат, че ние стоим от тази страна. Те не пречат, а ние си пречим на нас.

А какви загуби претърпяха българските земеделски стопани от блокирането на границата през последните дни, имате ли информация? 

Моята ферма се намира в района на Сандански както аз, така и мои колеги, като идваха туристи, карат по два дни тук на почивка, купуват агнета от нас, сега няма такова нещо. Имам колеги, които имат телета и не можаха да ги изнесат за Гърция, тъй като имат клиенти от там. Имаха сключени готови сделки, върнаха животните от границата. Това са все проблеми, които се ступаха на нашата глава.

След като премиерът Бойко Борисов посети лично пункта Кулата - Промахон и се срещна с протестиращите гръцки фермери по тяхно желание, последва тричасово пълно пропускане на автомобилите и всички чакащи преминаха. ГКПП Кулата - Промахон вчера в 20.30 часа отново беше затворен за товарни автомобили. Пропускаха се само леки коли и автобуси.

На ГКПП Илинден - Ексохи снощи бе спряно движението на товарни автомобили. Пропускани бяха само автобуси и коли. Пунктовете Капитан Петко войвода и Златоград работят без ограничения.