Европейската централна банка (ЕЦБ) разработва план, чрез който занапред ще могат да се превеждат пари не по номера на банковата сметка на човека (IBAN), а по GSM номера му. Освен по телефонния номер, преводите ще могат да се правят и към имейл адрес. 

Целта е да се улеснят максимално банковите преводи, които се правят през смартфона. Това е заявил висш представител на Европейската централна банка пред „Ройтерс“.

Новата система ще позволи на потребителя да свърже телефонния си номер с международния номер на банковата си сметка (IBAN).

За да изпратим пари чрез телефона си от една страна в друга, ще трябва да отидем в списъка с контактите си, да изберем името на човека и по този начин ще получим неговия IBAN, на който бързо и лесно да прехвърлим желаната сума, коментира Ив Мерш, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ.

Не е ясно обаче кога системата ще може да заработи. Към момента само е създадена работна група с участието на основните европейски банки, които да работят по новия план. 

Основните пречки в разработването на новата система на банкови преводи са правни, а не технически, добавя Мерш в интервю за RTL.