Работодатели наемат фиктивно служители, които след сключване на договор изпращат в командировка в чужбина. 

Схемата за легално осигуряване на заетост зад граница заобикаля изискването това да става чрез лицензирани посреднически фирми, спестявайки време и средства на шефа и кандидат-гурбетчиите.

„Кандидатите за работа, вместо да потърсят услугите на посредническа фирма, се съгласяват да бъдат наети фиктивно от работодател и командировани в чужбина“, обясниха от Главна инспекция по труда (ГИТ). В същото време трудовите инспектори отчитат ръст на злоупотребите с командировани работници за повече от 30 дни зад граница. Трудещите се се жалват, че

получават по-малко пари

от минималното заплащане за съответната длъжност в страната приемник. Жертва на тази измама ставали най-често шофьори, изпратени от български работодател в страни членки на ЕС.

През първото полугодие на 2014 година от ГИТ са констатирали 315 нарушения при наемането на българи в чужбина. За сравнение за същия период на миналата година злоупотребите са били над 2 пъти по-малко – 136. 

Трудовите инспектори отчитат, че от началото на годината фирмите посредници се опитват да прикриват посредническа дейност, за която се изисква лиценз от Агенцията по заетостта, чрез въвеждане на договори за консултантски услуги. Със сключването на контрактите фирмите оправдават парите, които събират от кандидат-гурбетчиите за квартира и път. 

От ГИТ отчитат ръст и на фалшивите обяви в интернет за Великобритания. Измамниците пускали предложение за работа срещу добри условия и висока заплата. След това започвали комуникация с кандидатите по скайп или по електронната поща. 

Мнимите посредници изпращали на жертвите си банкова сметка, в която кандидатите да преведат пари за транспорта и квартирата за страната, в която щели да се трудят. 

В повечето случаи след превода на исканата сума посредникът за работа изчезвал. Част от кандидатите за работа на Острова обаче все пак успели да стигнат до заветната цел, но останали неприятно изненадани от условията и заплащането.

В рамките на борбата с интернет измамите от ГИТ проверяват редовно сайтовете за работа. 

„Трудовите инспектори влизат в сайтове под претекст, че търсят препитание в чужбина, и се свързват с посредниците“, не скриха от инспекцията. Обект на проверки на инспекторите под прикритие били предложенията с нереално високи заплати.