Днес гръцките лидери ще имат трудни преговори за постигане на съгласие по непопулярните реформи, които са условието на институционалните кредитори за отпускане на следващата програма от 130 млрд. евро, която да предотврати хаотичния фалит на Атина , застрашаващ бъдещето на еврозоната – пише Reuters.

Гръцките лидери са между чука и наковалнята. От една страна са все по-нетърпеливите им партньори в Европейския съюз, които ги критикуват, че не могат да приложат бързи реформи. От другата страна са работниците, които излизат във вторник на стачка, за да протестират срещу мерките за строги икономии.

Стачката назрява още от понеделник, когато 4000 души цял ден в студа се възмущаваха от плановете за намаляване на заплати и уволнения. Профсъюзите днес призовават за 24 – часова всеобща стачка. Само през тази година предстои уволнението на 15 000 държавни служители. Реакцията на двата основни гръцки профсъюза ще е блокиране на сградите на министерствата и държавните предприятия.

Тройката настоява до 2015 г. в Гърция да бъдат уволнени 150 000 държавни служители – разкрил е в понеделник вечерта гръцкият министър на реформите Димитриос Репас. Освен това разходите в държавния бюджет трябва да бъдат свити с 1.5% от БВП. Освен заплати, ще се намаляват и допълнителни разходи за труд, за да бъде страната по-конкурентоспособна – според версията на експертите от МВФ, ЕЦБ и ЕК.

Днес гръцките политици под председателството на временния премиер Лукас Пападимос ще се опитат да се обединят около тази сурова програма. Ако това не се случи, Гърция няма да получи следващия транш от своите институционални кредитори и най-късно на 20 март ще фалира. Тогава идва падежът на гръцки държавни облигации за 14.2 млрд. евро, а Атина не разполага с тези пари. В неделя петчасовите преговори между гръцките политици не донесоха окончателен резултат.

Реформите на Гърция вече трябва да угаждат не само на тройката, но и на частните кредитори, които ще удължат срока на своите ценни книги на стойност около 100 млрд. евро за 30 години и ще приемат по-ниска лихва. Ако няма съгласие с частните кредитори на Гърция, няма да има и пари от тройката.

Европейски експерти твърдят, че споразумението с частните кредитори трябва да се случи най-късно до 15 февруари, за да има време за получаване на одобрението на еврозоната, ЕЦБ и МВФ, както и за сложните правни процедури по подмяна на ДЦК – преди 20 март. А в някои страни като Германия и Финландия е нужно и одобрението на парламента за отпускане на помощи за закъсалата държава.

Суетенето на гръцките политици ядосва европейските лидери, начело с канцлера на ФРГ Ангела Меркел. В същото време помежду си членовете на тройката си разменят секретни данни за ужасното състояние на гръцката икономика, породено от строгите икономии – условие за отпускане на помощи. И въпреки че целите по икономиите не са постигнати, резултатите за икономиката са „катастрофални“. Гърция вече има нужда дори от повече пари, отколкото се смяташе досега.

Германската преса твърди, че не само частните кредитори – и държавите от еврозоната ще бъдат принудени да опростят част от дълга по гръцките ДЦК, които те притежават във валутните си резерви. Още по-вероятно е да се опростят лихвите по сключените двустранни договори за финансова помощ на Гърция. Берлин обаче не бил особено съгласен с това.

На съвместната си пресконференция с Меркел в Париж, президентът на Франция Никола Саркози отново каза, че цялата еврозона е заложена на карта в преговорите на гръцките политици. Но в Гърция лидерите на трите партии в коалиционното правителство твърдят, че им е нужен още един ден, днешният. В кабинета на Пападимос днес се срещат шефовете на социалистическата, консервативната и крайно дясната партии.

Гърците не дават обяснение защо се бавят. Но според анализаторите, при задаващите се през април всеобщи избори, нито една партия не иска да се ангажира с одобрение за крайно непопулярните намаления на заплати и пенсии, уволнения и по-строги данъци. Политиците отлагат тежкото решение възможно най-дълго, за да изглеждат герои в очите на гласоподавателите – мислят хората на улицата.

Днес профсъюзите ще демонстрират в центъра на Атина срещу бюджетните съкращения, които според протестиращите водят страната в гърлото на ада, в петата година на рецесията.