Гърция ще извърши обратното изкупуване на собствени облигации чрез холандски аукцион. Този метод дава възможност първо да се приемат поръчките и едва тогава да се определи цената, на която да се изпълнят сделките.

Операцията ще бъде приложена в опит да се спре набъбването на дълговете на закъсалата държава от периферията на еврозоната, обяснява агенция Ройтерс. Освен тази важна функция, резултатът от тази продажба може да помогне много на Гърция, тъй като успех на процедурата ще означава връщане на доверието в страната, че е способна да избегне банкрута.

Гърция ще изкупува облигации от 20 емисии, като обявява ценови рейндж от 30.2% до 38.1% с възможност за спред от два процентни пункта. Ако облигационерът предложи цена, близка до определената горна граница, тогава рискът за него е да остане извън предлагането и поръчката му да не бъде извършена, ако освен неговата има достатъчно поръчки на по-ниска цена. За всяка от емисиите ще има една цена на отсичане, на която ще се осъществяват сделките.

Облигациите, които ще бъдат обект на обратно изкупуване, в момента струват по 25.15 евро цента до 34.41 евроцента за едно евро номинал. Гърция смята да ограничи изкупуването на облигации до € 10 млрд. , а интересът на инвеститорите трябва да бъде заявен до 7 декември. Сетълмента на сделките ще стане ясен на 17 декември.

Надеждите на лидерите от еврозоната са Гърция да изкупи обратно собствени облигации за € 40 млрд.