Само за седмица гърците изтеглиха 700 млн. евро от банките. Това е съобщил президентът на страната Каролос Папуляс пред лидерите на гръцките политически партии, пише сайтът на президентството. Сумата е изтеглена след изборите на 6 май.

 

"В телефонен разговор с управителя на Гръцката национална банка Георгиос Провопулос, той ме информира, че положението на банките е много трудно" и "че банковата система е много слаба в момента".

 

"Тегленето достигна сумата от 700 млн. евро до 16 часа в понеделник", е казал Папуляс, като е посочил, че положението ще стане "още по-лошо през следващите два дни".

 

"Г-н Провопулос каза, че няма паника, но има голямо безпокойство, което може да се превърне в паника", е посочил Папуляс.

 

Безпокойството е предизвикано от възможността за излизане на страната от еврозоната, и връщането на драхмата, което кара гърците да изтеглят спестяванията си в евро.

 

През февруари бившият министър на финансите Евангелос Венизелос изчисли, че над 16 млрд. евро са депозираните в чужбина от гърците суми от 2009 г., когато започна дълговата криза, насам. От тях 32% са вложени в британски банки, а 20% в швейцарски банки.