Хакерите, които проникнаха в компютърните системи на Nasdaq през миналата година са инсталирали софтуер, който им позволява да шпионират директорите на публично търгуваните компании, съобщи Reuters.


Нови данни показват, че кибер атака е била много по-сериозна, отколкото се смяташе досега, въпреки че Nasdaq OMX Group обяви през февруари, че няма доказателства, хакерите да са получили достъп до информация за клиентите.


Но реално не е известно каква информация е била открадната. Разследването все още не е приключило, като в него участват ФБР и Агенцията за национална сигурност на САЩ.


Случаят е пример за "каскадна атака", при която елитни хакери проникват един след друг с цел да улеснят достъпа на всеки следващ.

 

Nasdaq отчете по-рано, че нейните платформи за търговия, не са компрометирани от хакерите, които са атакували уеб-базирана програма, наречена Directors Desk, която се използва от корпоративните бордове, за споделяне на документи, конферентни връзки с изпълнителни директори, наред с други неща.

 

Така хакерите са получили достъп до поверителни документи и съобщения на бордовете на директорите. И дори са шпионирали заседанията. Все още не се знае колко дълго е продължило това.

 

Помощник директорът на ФБР Шон Хенри заяви пред Reuters, че секторът на финансовите услуги губи стотици милиони долари от атаки на хакери всяка година, като пробивите в сигурността все по-често имат "разрушителни" последствия.

 

Генерал Кийт Александър, ръководител на Агенцията за национална сигурност, коментура, че NSA работи с Nasdaq, за да помогне за предотвратяване на по-нататъшни атаки.

 

Главният изпълнителен директор на Nasdaq Робърт Грейфелд, каза през юли, че борсата е под постоянна атака, и харчи почти един милиард долара на година, за да пази сигурността на информацията.