Предизвикателствата към българската икономика и към финансовата инфраструктура на нашата икономика са големи. Каквото и да казваме миналата година загубихме директно 3-4 млрд. лв. Това не бива да се допуска отново, коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" по време на откриване на шестото издание на финансов форум "Шумът на парите".

"Имахме трудна година, в която като че ли шумът на парите беше позаглушен", отчете Хампарцумян.

Според него обаче цялата вина не трябва да се хвърля върху банките. "Алтернативата на банките и другите части на финансовата инфраструктура е да се върнем към заложни къщи, чейндж бюра и други такива финансови посредничества, което не е по-хубаво, със сигурност. Време е като национална цел да си поставим влизането в еврозоната", смята Хампарцумян.

"Всъщност влизането в еврозоната е по-важно като процес, отколкото като резултат, защото резултатът и в момента го имаме. Никой няма да ни пусне в еврозоната, ако не подредим нещата си по добър начин. Това е изключително важно. Икономиката ни може да бъде много успешна", посочи Хампарцумян.