Световната финансова криза започна заради три грешки на американското правителство, направени преди няколко години, със сигурност ще има ефект на доминото, който малко или повече ще достигне всички държави в глобализирания свят и все още не могат да се предскажат мащабите на последиците от нея. Мнението изрази в специално интервю за Дарик професорът по приложна икономика в института „Джон Хопкинс” Стивън Ханке.

По думите му, последиците от кризата неминуемо ще засегнат и кредитния пазар, и пазара на недвижими имоти в България, но все още не е ясно в каква степен. Цената на петрола да падне до 70 долара на барел, ако нивото на американския долар остане стабилно, но все още е рано да се обявят последиците от това, смята професор Ханке.

Ето и погледа проф. Стив Ханке към случващото се:

Очаквате ли финансовата криза в САЩ да е с размерите на случилото се по време на Голямата депресия през 1929 година?

Не, не мисля така. Смятам, че това е прекалено голямо преувеличение – хората да се опитват да сравняват случващото се в САЩ сега със случващото се по време на Голямата депресия. Мисля, че забавянето в американската икономика и световната икономика ще продължи във времето. Трябва да се даде възможност на частния сектор да се прочисти от кредитния балон, който беше създаден. Така че истинските участници в тази драма са политиците, и особено в САЩ и администрацията на Буш. Очакваше се да се създадат проблеми и несигурност. Всичко е свързано по един или друг начин с войната срещу тероризма, която все още не е дефинирана по своя обхват и продължителност. Започнахме с план за 700 милиарда долара, сега вече говорим за 800 милиарда. Така че ситуацията е много несигурна и все още никой не знае какъв ще е крайният резултат.

Очаквате ли кризата да има ефект на доминото и какви размери може да придобие?

Ще има ефект на доминото. Няколко души заявиха през последните няколко години, че по един или друг начин развиващите се пазари като Китай, Индия и Бразилия и т. н., са станали независими. Държавите по света са свързани една с друга повече или по-малко. Ако нещо се случва в САЩ, които са най-голямата икономика и най-големят капиталов пазар в света, това рано или късно ще се отрази лошо на всички.

Беше обявено, че по време на икономическия форум, който ще се проведе в България в началото на ноември, ще дадете прогнози за това, което се очаква да се случи на българския финансов пазар?

Първото нещо, което трябва да се направи и аз ще говоря за това по време на срещата на форума, е да се диагностицира причината за проблема в САЩ. На първо място, централната банка намали лихвения процент до 1 % през юли 2003 година и задържа тази стойност в продължение на една година. В резултат на това фирмите предприеха много повече рискове, отколкото биха поели при нормални обстоятелства. Втората причина е, че администрацията на Буш следваше слаба политика на долара заради отношенията си с Китай. Доларът отслабна и като резултат от това цените на суровините се повишиха. Поне 60 процента от увеличението на цените на петрола. Точка номер три е, че има две големи институции по ипотекирането, които имаха счетоводни скандали през 2003 и 2004 година. За да накарат политиците да спрат да разследват тези скандали, те предложиха следната сделка. Ако бъдат спрени разследванията за счетоводни нередности, те ще спрат да предоставят заеми на хора, които не могат да си позволят да си купуват домове. Именно с това започваха проблемите по ипотечните кредити. Така че разполагаме с три факта, които са грешки на правителството.

Смятате ли, че можеше да се предскаже, че ще се стигне до криза при налагането на тези мерки? И в този ред на мисли, мислите ли, че е възможно кризата да е била предизвикана по някакви причини?

Мисля, че написах подобна статия в списание „Форбс” още през април миналата година. Още тогава очаквах да има големи проблеми. Всичко започна с желанието на правителството да провежда социална политика, така че всеки да може да си позволи да си купи къща. В България виждаме подобен род напрежение. Политиците твърдят, че храната трябва да е по-достъпна, домовете трябва да са по-достъпни и реалността е такава, че ако не притежавате парите, няма да можете да си позволите да си ги купите. Тези, които измислиха всичко това, смятаха, че балонът може да продължи да се надува завинаги.

Какви са вашите прогнози – какво ще се случи в България като резултат от случващото се в САЩ?

Ще има отрицателен ефект разбира се, не само по отношение на финансовите пазари, но и върху икономическия ръст, който при всички случаи ще се забави. Защото определено очаквам ръстът на икономиката в ЕС също да се забави. Към момента нямам достатъчно информация. Със сигурност по времето, когато дойда в България, ще мога да ви предоставя повече данни.

Ако има ефект върху финансовия пазар и икономическия ръст се забави, вероятно би имало ефект и върху пазара на недвижими имоти и кредитния пазар, очаквате ли това да се отрази върху ежедневния живот на българите и как?

Очаквам да има проблеми на пазара на недвижими имоти в България. Кредитният ръст беше много висок и, както вече казах, не съм правил подробен анализ, това е нещо, което предстои да направя през следващите няколко седмици. Очакванията ми са да направя връзката между Европа и САЩ. Знам при всички случаи, че посоката ще е негативна, но в какви размери все още не мога да кажа, защото не съм правил подробен анализ на ситуацията. Общият ми извод по отношение на развиващите се пазари е, че ефектът ще е отрицателен за всички тях, защото трябва да осъзнаете, че политиката на Федералния резерв притиска надолу лихвените проценти, като това автоматично може по изкуствен начин да направи инвестициите изключително привлекателни, заради ниската стойност на капитала през 2005 и 2006 година. При всички случаи средата за инвестиции няма да е необременена. Всичко ще се случва с повече внимание. И мисля, че този ефект ще продължи две или три години.

Очаквате ли регистрираното намаляване на цената на петрола да се запази като тенденция и ако да, до какви размери очаквате да достигне?

Като цяло смятам, че докато американският долар отново отслабне, това ще доведе до повишаване на цените на петрола. Ако доларът остане стабилен, както е в момента, напрежението ще остане и цената на петрола може да се понижи още малко. Със забавянето на ръста на световните икономики, като се очаква цените да достигнат до 70 долара на барел. Това може да се случи обаче, единствено, ако доларът не започне да отслабва. Така че говорим за доста сложна прогноза с много условности. Ако можете да ми кажете какво ще е съотношение долар/евро – аз ще мога да ви направя по-подробна прогноза за това, което очаквам да се случи. Ако не знам какво е съотношение долар/евро обаче, няма да мога да ви дам по-конкретни цифри.

Какво очаквате да се случи с нивата на еврото?

Мисля, че краткосрочната перспектива е еврото да отслабне, а доларът да стане по-силен. Това за краткосрочен план. Не мога да кажа нищо за дългосрочните перспективи обаче.

Ако доларът остане силен, това ще бъде ли от полза за икономиката на САЩ?

Мисля, че ще мога да дам отговори на тези въпроси, когато се видим през ноември. Защото сега можем да правим само много несигурни прогнози за отношението долар/ евро, цените на петрола и т. н.