Недостигът на средства във Фонда за гарантиране на влоговете трябва да бъде попълнен от фискалния резерв.

 

Това заяви в интервю за БНР американският финансист проф. Стив Ханке, който се смята за баща на валутния борд у нас.

 

Според Ханке резервът е именно за критични ситуации, но след изплащането на гарантираните депозити, парите в него трябва да бъдат възстановени.

В никакъв случай държавата не трябва да поема нов дълг заради кризата с КТБ, смята Ханке.

Според него БНБ е трябвало да отнеме лиценза на Корпоративна търговска банка отдавна.

 

"Това, което трябва да бъде направено сега, е да бъдат установени хората, които са теглили заеми от банката и не са ги върнали. Те със сигурност трябва да бъдат преследвани от закона. Затварянето на КТБ и отнемането на лиценза ѝ няма да повлияят по никакъв начин на икономиката, на банковата система, след като хората с гарантирани вложения получат парите си. Всъщност КТБ никога не е била банка, а огромна машина за обезценяване на активи и влошаване на икономиката", коментира проф. Ханке.

 

Той счита, че БНБ носи вина за случилото се. Мнението на Ханке е, че страната ни не трябва да влиза в Европейския банков надзорен механизъм, защото така ще признае, че не може да се справи със ситуацията.

 

"Трябва да се публикуват повече данни за банковата система. В момента от информацията, която БНБ оповестява, аз не мога да направя анализ за състоянието на банките в България, а всъщност трябва да имам тази възможност. Данните излизат много късно, освен това чрез тях не могат да се направят достатъчно изводи", категоричен е Ханке

 

"Дори и преди да се появи кризата с КТБ, това беше проблем. Данните за банковата система, които БНБ публикува, са като една голяма кошница с ябълки и ние можехме да заключим, че средното състояние на ябълките в кошницата е добро, дори много добро. Проблемът е, че не може да се види, ако има гнила ябълка. А гнилата ябълка беше КТБ", подчертава професорът по икономика.

 

Ханке допълва, че след управлението на предишното правителство, което той определя като "бедствие", сега е обясним свръхдефицитът в държавния бюджет. Именно овладяването на този свръхдефицит ще е тестът за способността на новото правителство да се справи с управлението на страната.