Най-лошото от кризата във високорисковото ипотечно кредитиране би трябвало да е отминало, твърди министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", съобщи БТА. "Вярвам наистина, че най-лошото вероятно вече е зад гърба ни", посочва Полсън в интервю за водещото бизнес издание.

Полсън, който е бивш банкер, признава все пак, че има вероятност от още "трусове" и са необходими "няколко месеца", за да се стабилизира отново положението. Някои пазари все още не функционират нормално, допълва Полсън.

Според финансовия министър на САЩ обаче "няма никакво съмнение, че нещата изглежда днес се развиват по-добре, много по-добре, отколкото през март".

Полсън подчертава, че решението на американската централна банка да организира спасяването на търговската банка Bear Stearns и да се предоставят значителни наличности на нейните конкуренти е било "преломна точка" във финансовата криза.

В заключение Полсън изразява увереност, че Конгресът скоро ще гласува две мерки, които според него са основни за стабилизирането на пазарите: реформата на надзора на институциите за ипотечно рефинансиране Fannie Mae и Freddie Mac, както и на федералната служба, която регулира жилищния пазар.