60 000 гръцки компании са подали молби за преместване на централите им в България, заради наложения в Гърция на 28 юни контрол над паричните потоци. Това обяви президентът на Националната конфедерация на гръцката търговия Василис Коркидис. 

В България вече има регистрирани 14 000 гръцки дружества - предимно в София и Благоевград.

Парламентарният говорител на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис обаче отхвърли тези твърдения и обвини Коркидис, че стимулира бягството на гръцкия капитал.

 В интервю за телевизия SKAI Коркидис обясни, че гръцкото правителство не е успяло да се справи в негативните последици от финансовия контрол и допълва, че за това не е помогнало и създаването на комисия за контрол върху капитала, предаде Greek Reporter. 

Заради новите заеми от близо 90 милиарда евро, с които ще бъде подпомогната Гърция, е наложително увеличаването на данъците за фирмите. Те ще бъдат вдигнати от 26% на 29%, което ще предизвика вълна от закриване на малки и средни фирми, смятат експерти от бизнес организации в Гърция. 

В отговор на това твърдение Филис коментира, че при захранването на банките с 25 милиарда евро, които ще дойдат от новия заем за Гърция, първо ще бъдат облекчени борчовете на фирмите, които са на червено. Обикновените граждани също ще могат да теглят спокойно пари.

Заради откриването на банките в Гърция вече са обявени големи намаления и разпродажби до края на август. Цените на козметиката падат с 20-25 на сто, обувките и дрехите от 50 до 70%.