С 207 млн. лв. са нараснали депозитите на домакинствата през месец март спрямо месец февруари, показва най-новата парична статистика на БНБ. Ако в момента българските домакинства са депозирали в банковата система 27.917 млрд. лв., то само месец по-рано депозитите им бяха 27.710 млрд. лв.

Общо депозираните средства към края на март възлизат на 44.179 млрд. лв., като на годишна база се отчита прираст от 8.8%. Депозитите отново растат с ускорен темп, след като през февруари годишният прираст възлизаше на 7.5%.

Специално за домакинствата, годишният ръст на депозирането е 11.5%. От всички депозити в България, 61.6% са направени от домакинствата. Нефинансовите предприятия държат депозити за около 12.5 млрд. лв., отчитайки 5.1% годишен прираст.

Кредитите, отпуснати на неправителствения сектор, възлизат на 51.526 млрд. лв. към края на март, като за последния месец са нараснали с 45 млн. лв. Годишният темп на нарастване на кредитирането е 1.6%, тоест чувствително по-нисък от темпа на депозиране.

За последните 12 месеца парично – финансовите институции са изкупили кредити за нето 551.3 млн. лв., посочват от БНБ.

Кредитите за домакинствата възлизат на 18.922 млрд. лв. към края на март, като намаляват с 0.7% на годишна база. Намаляването на обема на кредитите е нестандартно явление за модерните общества и вероятно трябва да се отдаде на високия дял на проблемните кредити. Това свиване се дължи на първо място на намаления с 2% обем на отпуснатите потребителски кредити. При ипотеките през март е отчетен 2.7% годишен ръст до 8.716 млрд. лв.

Според методиката на БНБ, към края на март проблемни са 11.9% от отпуснатите кредити в България. Сравни с изчисленията на дела на проблемните кредити.

Кредитите за предприятия са 61.44% от всички отпуснати кредити, 31.66 млрд. лв. /с овърдрафтите/. 31.7% от кредитите са за домакинствата.

Тоест налице е огледална структура: съотношението домакинства / фирми при депозитите е сходно със съотношението фирми / домакинства при кредитите.

При анализа на паричните агрегати прави впечатление, че за последния месец намалява количеството на парите в обращение: този компонент от паричния агрегат М1 през февруари е бил 6.857 млн. лв., а през март 6.823 млрд. лв. Макар и не особено чувствително, свиването на паричната маса с 34 млн. лв. в рамките на един месец е показателно.

Спрямо равнището от 2009 г., през март 2011 г. количеството на парите сред хората е намаляло с 11.4%.

За сметка на това има сериозен ръст при паричния агрегат М2, който измерва приноса на депозитите в общата парична маса.