За пръв път от 15 години насам броят на хронично гладните в света намалява. Това е заключението на FAO, службата по храните и селското стопанство на ООН. Броят на гладуващите през тази година е 925 милиона души.

През 2009 г. бе премината границата от 1 милиард гладуващи хора по света. През 2010 г. заради по-благоприятната икономическа среда в развиващите се страни и по-ниските цени на храните се отчита 10% спад на броя на гладуващите.

Според FAO, цифрата остава недопустимо висока и предупреждава, че новата вълна на поскъпване на храните ще създаде пречки в борбата за изкореняване на бедността.

Хронично гладни са 16% от хората по света. Само в Азия гладуват 578 милиона души. 98% от гладуващите живеят в развиващите се страни.

FAO настоява правителствата да се борят с корените на бедността и да насърчават инвестициите в селско стопанство, да разширяват мрежите за взаимопомощ и социална подкрепа, както и да разширят дейностите, които могат да създадат доходи сред бедните слоеве в селата и градовете.

Отчита се, че въпреки намалението спрямо предходната година, равнищата на хроничния глад все още са по-високи от нивата в периода 1980 – 2007 г., което говори, че икономическата и финансова криза са се отразили негативно на изхранването на населението.

Предишен анализ на ОИСР твърди, че в идното десетилетие цените на храните ще се повишат повече от очакваното, тоест проблемите с глада ще се задълбочават. Хранителната криза през 2007/08 г. разпали гладни бунтове в Хаити, Бангладеш, Египет, Сенегал. През тази година историята се повтори в Мозамбик. FT

Още по темата