В Централната избирателна комисия (ЦИК) са получени сигнали за предизборна агитация, печатни грешки в бюлетините и проблеми, свързани с легитимирането на застъпниците в избирателните секции, съобщи говорителят на комисията Ралица Негенцова. Комисията работи по 2 от сигналите - единият е свързан с провеждането на местните избори в община Кубрат, където една от партиите не е била вписана в листата за общински съветници. Комисията проверява този сигнал, обясни Ралица Негенцова. Вторият сигнал се отнася до местните избори в Гара Лакатник, община Своге, където имената на един от кандидатите за кмет на кметство са изписани 2 пъти.

В 14.00 ч. в Гара Лакатник са доставени новоотпечатани бюлетини за избор на кмет на кметство, съобщиха за БТА от ОИК - Своге. Заедно с тях е доставена и нова урна, както и нов избирателен списък. Проблемът при изборите за кмет на селото възникна от двойното вписване на един от седемте кандидати за поста и липсата на друг. По случая има решение на ОИК - Своге и на ЦИК. В избирателните списъци на село Гара Лакатник са вписани общо 1140 души.

До този момент изборният ден минава спокойно, без нарушения, съобщиха от пресцентър на МВР. За последните 30 дни в Междуведомственото звено на прокуратурата, полицията и ДАНС са получени 549 сигнала, 43 от които са от началото на деня. Директорът на "Охранителна полиция" Милчо Енев категоризира сигналите в три вида. Едните касаят нарушения на обществения ред, вторите са за престъпления, спрямо изборния кодекс, а третият тип - за нарушения на други закони. 59 са досъдебните производства от началото на изборния процес, а прокурорът от Върховна касационна прокуратура Емилия Пенева добави, че само за днес те са 7 до този момент. Тя обясни, че в едномесечен срок се работи по над 200 сигнала. Задържаните са общо четирима, а обвиняемите са над 20. Пенева обясни, че целта на производствата е те да са бързи. Очаквано най-много сигнали и образуване производства има за купуване на гласове. От началото на октомври до днес на сайта и телефоните на МВР са получени 193 сигнала за нарушения на изборния кодекс.

От Движение за европейска интеграция съобщиха пред Дарик, че са уведомили Централната избирателна комисия за подмяна на вота. Според тяхна информация в някои избирателни секции в София пристигат едва десетина протоколи, които не са достатъчни за всички представители в комисиите на участниците в изборите. Изискването е броят на тези протоколи, в които се описват резултатите от гласуването в съответната секция, е да са поне 60 на брой.

В ОИК-София най-голям е процентът на устните жалби заради липса на избиратели в изборния списък за местните избори, каза пред журналисти Станислав Костов - член на комисията. Броят на постъпилите сигнали по този повод по телефона е около 200, а пет са подадени и писмено. Общинската избирателна комисия обаче не е компетентна да се произнесе по случая, както и ЦИК, защото списъците са подготвени от ГРАО. Близо една трета от общо 20-те писмени сигнала не са допустими. По сигнал на една от политическите сили членове на комисията са извършили проверка и са предложили председателката на СИК да бъде наказана с глоба от 200 лева. Причината е, че при гласуване тя не е предоставила на гласоподавателя и бюлетина за избор на общински съветници, а пред проверяващите от ОИК е обяснила, че кашонът с тези бюлетини още не е бил разпечатан. В комисията е постъпила и жалба от друга политическа сила, с която се заявява, че бюлетините за избор на президент, кмет на община и общински съветници в София са прозрачни.

За голямо разместване на изборните секции в столичния квартал Бъкстон и невъзможност на хората да се ориентират къде трябва да гласуват, предупредиха жители на района пред Дарик. Причината - на този вот не се гласувало в училището за глухонеми, в което на предишни избори е имало такава възможност, а информация за това не била разпространена навреме и жителите на района научили за разместването на секциите едва днес.

За недостъпна среда за хора с увреждания в столично училище и отказ за доставка на подвижна урна, алармира Божидар Стоянов от район „Красно село". За Дарик той обясни, че му е била отказана подвижна секционна избирателна комисия, заради неналичие на необходимия брой желаещи. В решението на ОИК е записано, че заявка за подвижна урна се подава най-малко месец преди изборния ден, но на територията на всяка община или район се назначава най-малко една подвижна секционна избирателна комисия, но при наличие на не по-малко от 10 избиратели.

Избиратели не могат да гласуват на местните избори, въпреки че имат постоянна адресна регистрация в столицата и не са пътували в чужбина от години. За това сигнализира в Дарик Христина Балабанова, която не е могла да упражни правото си на глас за кмет в столично училище в "Хаджи Димитър". Балабанова дойде в радиото, за да потърси помощ и да защити правата си, защото смята, че по този начин изборът е манипулиран и на нейно място е вписано нечие чуждо име.

Дарик подаде сигнал в Общинската избирателна комисия. Христина Балабанова обясни още, че постоянният й адрес е в „Хаджи Димитър", живее там и винаги е гласувала в 30 секция в 142 училище. Когато днес отишла да гласува, й казали, че може да даде вота си само за президент, тъй като името й е в забранителен списък. В този списък попадат хора, живели в чужбина или такива, които имат два адреса. Балабанова каза още, че е работила в чужбина през 1992 година, но досега не е имала проблем с гласуването. Според нея списъците са фалшифицирани и някой друг ще гласува на нейно място.

От Общинската избирателна комисия обещаха пред Дарик да проверят случая, но обясниха, че това е от компетенциите на Централната избирателна комисия. Проблемът, с който се е сблъскала Христина Балабанова, не е единичен случай, допълниха от ОИК - София.

По 20 лева за гласуване за кандидат за общински съветник са обещани на хората от столичния квартал Факултета. Това разказа в ефира на Дарик мъж от квартала, който разкри схемата, но заяви, че не участва в нея, защото нямал интерес. Мъжът е подал сигнал и в полицията. Организаторите на схемата в квартала са около 10 групи от по 7-8 човека. Мъжът беше категоричен, че единствено икономически интерес е мотивирал рекордно много жители на квартала да гласуват. Той уточни, че половината от обещаната сума вероятно е изплатена миналата седмица, но останалите 10 лв. още не са получени. „Повечето от хората,които агитират и участват в схемата са от квартала", каза още той.

Комисията в Столична община работи по шест подадени жалби за нарушения на изборния процес, които са свързани с работата на секционните избирателни комисии и протичането на изборния процес. Комисията е проверила жалба от село Кътина, където според предварителната информация имало голям брой хора, вписани допълнително в избирателните списъци. Проверката на място е установила, че в основния избирателен списък са дописани 300 души, но те са с регистриран настоящ адрес преди 22 юли, което е според принципа на уседналост.

Прокуратурата и полицията в Дупница започнаха раследване по сигнал за купуване на гласове в ромския квартал "Ценеви". Двама души са отведени в полицията за разпит, снемат се показания и от един свидетел, каза за БТА районният прокурор на Дупница Величка Шопова. Тя допълни, че от прокуратурата е разпоредена незабавна проверка на два автомобила - БМВ и Ауди, със софийска и кюстендилска регистрация, в единия от които са открити списъци с имена на партия, регистрирана за участие в изборите. Общинската избирателна комисия в Дупница заличи регистрацията на кандидат-кмет на село Баланово, съобщи говорителят Вера Соколова. ОИК е установила едва днес, че кандидатът не е регистриран нито с постоянен, нито с настоящ адрес в селото, а в Дупница. Кандидатът е декларирал, че отговаря на всички условия. И ние не сме догледали, но макар и късно отстраняваме нарушението, каза за БТА Соколова. Тя добави, че кандидатът носи наказателна отговорност за подписаната декларация с невярно съдържание. Бюлетините с гласове за заличения кандидат ще бъдат обявени за недействителни, дори ако той е спечели избора за кмет, допълни Вера Соколова По данни на ОИК-Дупница в изборите са гласували 32,5 процента от имащите право на глас в общината.

Готови интегрални бюлетини за президентския вот, в които е отбелязан номер на конкретна кандидат-президентска двойка, са раздавани на избиратели в една от избирателните секции в Свищов, съобщиха за Дарик от СДС. Става дума за 88-ма секция в града и за нарушението вече е изпратен сигнал в ЦИК.

В 6.02 ч. е постъпил първият сигнал в Общинската избирателна комисия в Сливен. От коалиция са подали сигнал, че в секция в 6 ОУ „Братя Миладинови" не са допуснати техни застъпници.

Заместник-председателят на комисията Галя Агоп Хачадурян съобщи, че след това са получени множество сигнали за проблеми с баджовете на застъпници, на които е изписано името на политическата партия, която представляват. Друг сигнал от 11 СОУ е, че застъпниците стояли зад гърбовете на членовете на секционната избирателна комисия и затруднявали работата й.

„На всички сигнали са реагирали мобилни групи, определени с решение на ОИК и незаконосъобразните действия са преустановени своевременно" - допълни Хачадурян.

Около 90 човека в община Сливен са упражнили правото си на глас в първия час от началото на изборния ден. Всички секции са отворили навреме - в 6.00 ч., няма СИК, в която да не се е явил председателят или с недостатъчен брой членове. Още вчера - 22 октомври, е било възстановено електроподаването в планинското село Бяла, което пострада от бурята в началото на седмицата, книжата са били доставени навреме и там изборният ден е започнал нормално.

В секция 52 в училище "Цар Симеон Велики" в Пловдив гласуването бе временно преустановено, тъй като изборният ден там започна без бюлетини за кмет. От ОИК сезират прокуратурата за нарушение на изборния закон. Оттам обясниха, че ангажиментът е на общинската администрация. Главният секретар на Община Пловдив Борислав Инчев потвърди проблема. Той уточни, че кметски бюлетини има предоставени със сигурност, но от Секционната избирателна комисия не са успели да ги подготвят навреме. Към момента има информация за шестима души, които не са могли да гласуват за кмет тази сутрин.

Председателят на СИК Петър Галаганов обясни пред Дарик, че грешката е организационна и колегите му без да искат са сложили по 2 еднакви бюлетини за листи на общински съветници. От ОИК съобщиха и за масово неявяване на членове на секционни избирателни комисии. От сутринта са издадени 200 удостоверения на хора, които са вписани като резерва.

В училище „Найден Геров" застъпници са били с баджове на партия. Подаден е сигнал от щаба на две партии до ОИК. От щаба на съответната партия съобщиха за Дарик, че табелките са премахнати.

Междувременно стана ясно, че партиен лидер е агитирал избиратели в Пловдив пред сградата на училище „Любен Каравелов" в Аджисан махала, където се намират няколко избирателни секции. Сигнал е подаден до Общинската избирателна комисия, разказа пред Дарик представител на една от секциите, която отказа да се представи от съображение за сигурност. Досъдебно производство срещу неизвестен извършител образува прокуратурата за купуване на гласове в щаба на партия отново в Пловдив. На този етап няма повдигнати обвинения, съобщи за Дарик районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова. Полицейски обиск по сигнал за купуване на гласове бе извършен в предизборния щаб на партията в деня за размисъл - събота.

Събрани за достатъчно доказателства, че става въпрос за купуване на гласове, а не за възнаграждение на застъпници, както са се опитали да обяснят представителите на партията, потвърди прокурор Мутафова. Става въпрос за 30 лв. на глас. За купуване на гласове наказанията за от 3 до 5 години лишаване от свобода.

Кандидат за общински съветник в Стара Загора е изпратил sms с текст, агитиращ избирателите да гласуват за него. „Нека да упражним правото си на глас и да гласуваме с „посочва се номер на бюлетината" за кмет и общински съвет на Стара Загора" е част от текста на sms-а. Съобщенията са получавали на мобилните си телефони десетки старозагорци днес, научи Дарик. Два сигнала за купуване на гласове в Старозагорско са получени към момента в Областната дирекция на полицията. По един от тях има задържан, който в момента се разпитва. В ОИК са постъпили осем жалби, предимно за агитация. Всички са отхвърлени като неоснователни

Час и половина след началото на изборния ден предизборна коалиция в Силистра е подала две жалби в Общинската избирателна комисия. За две избирателни секции застъпници на коалицията твърдят, че преди пускането на попълнени бюлетини в урните не е поставен втори печат. В жалбата до Общинската избирателна комисия се настоява да бъдат установени виновните членове на комисиите, за да се образуват срещу тях наказателни производства.

Втората жалба е за нарушаване изискването за премахване на агитационни материали, които биха оказали влияние върху вота на избирателите, предава БТА. От Общинската избирателна комисия съобщиха, че подготвят заседание по двата сигнала. От останалите шест общини на Силистренска област няма данни за жалби и за нарушения.

Една жалба е подадена до момента от комисията на предизборен щаб на една от политическите партии в Добрич. От там се оплакват, че в кметска заповед за ограничаването на масовите мероприятия в изборния ден фигурира името на досегашния кмет на Добрич, който е сред претендентите за нов кметски мандат. Становището на Общинската избирателна комисия е, че жалбата е неоснователна. Два сигнала са получени в ОИК-Добрич, че в добричкото село Победа има разлепени предизборни плакати, които се намират на по-малко от 50 м от Секционната избирателна комисия. Дадени са указания за премахването на агитационните материали, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

Общинската избирателна комисия в Плевен ще сезира полицията и прокуратурата за намерени четири бюлетини, които предварително са били означени с "Х". Това съобщи на пресконференция председателят на комисията Румен Цачев. Означените бюлетини са били открити в три от секциите в училище "Интелект" от членове на секционните комисии, за което са съставени протоколи. Наложило се е да бъде спряна работата на секциите за около 30 минути, за да бъдат проверени всички бюлетини. Други предварително означени не са открити. След това гласуването е продължило, каза Цачев. В комисията са получени оплаквания от хора, които са се върнали от чужбина, че не са в списъците и не могат да гласуват. Те е трябвало да проверят дали са в списъците предварително в законовия срок и сега няма да могат да гласуват, въпреки че виждаме, че са тук, обясни Цачев. Избирателната активност в Плевенската община към момента е около 14 на сто. Според Цачев тя не е висока.

Жалба от щаба на една от партиите е разгледала Общинската избирателна комисия в Плевен, съобщи председателят Румен Цачев. В близост до избирателна секция е имало оставени агитационни материали на билборд. Проблемът е решен от общината като е закрит материалът на билборда, каза Цачев. Постъпили са още две жалби в ОИК Плевен. Едната е от политическа партия, която е сезирала комисията за присъствието в секционна избирателна комисия на съпругата на един от кандидатите за кметове на плевенско село. Румен Цачев поясни, че подобна законова забрана няма и жалбата едва ли ще бъде уважена. Втората жалба е от гражданин, чието име е попаднало в забранителния списък за гласуване. Щом е в този списък, той наистина няма право да гласува и ние няма какво да решаваме, подчерта председателят на ОИК Плевен.

Общинската избирателна комисия в Гулянци проверява достоверността на две жалби от село Ленково. Сигнализирано е, че хората с увреждания не могат да упражнят правото си на вот. Подвижда избирателна урна там няма, тъй като не са подадени необходимите най-малко 10 заявления от хора с увреждания, уточниха за Дарик от комисията.

По сведение на общинската избирателна комисия в Гулянци сутринта е възникнал проблем в село Ленково, където е бил сгрешен номерът в бюлетината на кандидата за кмет на селото на една от партиите. Комисията е взела решение, че ще зачете вота с тази бюлетина и гласуването е продължило.

Жалбите в община Несебър към 13,30 часа са 17. Има жалби срещу жени-членове от СИК, които са били с червен лак. Сигналите са основно срещу членове на секционни избирателни комисии в селищата Тънково, Кошарица, Несебър-град, Обзор и Свети Влас. Заедно за община Несебър.

Сигнал за опит за манипулация с бюлетините от страна на член на секционна избирателна комисия е постъпил още в 8 часа сутринта от 32 секция в село Търнково, където жена с червен лак е маркирала бюлетина. Друг сигнал от несебърското село, където има големи инвестиционни интереси, е за липса на втори печат върху бюлетините. Сигнал е подаден и за нарушение в село Кошарица, където кандидат за кмет се разхождал из секциите и смущавал гласоподавателите. Останалите нарушения са свързани с излагането на агитационни материали в близост до избирателните комисии. 184 кандидат-съветници в 20 кандидатски листи ще мерят сили в преидизборната надпревара за 21 места в Общинския съвет на Несебър.

От началото на изборния ден в комисията в Шумен са постъпили общо 15 жалби, за част от които предстои да се вземат решения. Няма фрапиращи случаи на нарушения или инциденти в рамките на изборния ден дотук. В местните избори тази година не се допускат до гласуване лица, които имат настоящ адрес в чужбина от повече от 4 месеца преди изборите, допълват от ОИК Шумен. Много хора, които живеят и работят в България, за които няма информация, че са се завърнали, служебно са вписани като такива с настоящ адрес в чужбина. Т. е това е информация, която реално не отговаря на фактическата обстановка. Въпреки това тези хора фигурират в забранителните списъци, заличени са в основния избирателен списък и към настоящия ден те не могат да гласуват. Към момента в ОИК са получени десетки подобни сигнали, съобщи председателят Гергана Великова. Тя добави, че са се опитали да се свържат с органите на полицията и са попитали дали тези хора не могат да получат удостоверения за заличаване от забранителния списък. Това беше отказано, беше отказано и дописване в списъците от Общината, защото днес вече е изборния ден и сроковете за това вече са изтекли. По думите на Великова за проблема е сезирана и ЦИК. Оттам указанията са били строги - считат забранителния списък за официален документ, чието съдържание не може да бъде оспорвано. В следобедните часове в комисията са постъпили шест жалби, касаещи невъзможността на лица включени в забранителните списъци да гласуват. Становището за тях е, че въпросните лица нямат право да гласуват - допълват от комисията. В общините от региона изборният ден до момента протича нормално. Проблем имаше само в село Осеновец в община Венец, където група хора е агитирала за определена партия пред избирателната секция. ОИК е взела решение, по силата на което полицията е въвела ред пред секцията в селото. В останалите общини в област Шумен изборният ден е протича без проблеми.

От преди обяд в изборния ден в Смолян се разследва сигнал за купуване на гласове в района на Стадиона. Това потвърди председателят на комисията Татяна Михайлова. Направена е проверка от членове на общинската избирателна комисия, съвместно с полицията. Сигналът се проверява от полицията и прокуратурата. За два часа и половина бяха спрени изборите в рудоземското село Рибница заради грешно отпечатана бюлетина за кмет на кметство. Изборният процес в селото е възстановен към обяд и тече нормално. В ОИК  са  получени сериозни сигнали за тежки нарушения на Изборния кодекс. В три избирателни секции в община Смолян - в село Арда /№ 74/, в село Могилица /№ 76/ и в село Влахово /№ 36/  са получени бюлетини за общински съветници и кметове значително по-малко от тези, които са отбелязани в протоколите за предаване. Така например в село Арда от изпратени 400 бюлетини са получени само 200 броя. По тази причина към  15.30 часа е преустановено временно гласуването в село Арда, пред избирателната секция са се събрали много избиратели и изразяват протест, някои не желаят да останат да чакат. В ОИК - Златоград пък са постъпили 3 писмени жалби - за агитационна кола и неправомерно отношение към представител на политическа партия в една от секциите. В Чепеларе сутринта в изборния ден пък почувстваха лекото земетресение с епицентър в Асеновград, но изборният ден върви нормално.В Златоград е постъпил сигнал, че в село Старцево и в града се движат автомобили с разлепени агитационни материали. От комисията е направена проверка по случая, но все още се изяснява на коя политическа сила са рекламните материали по колите. Секционните комисии в общината са информирани да сезират полицията и ОИК, ако отново се появят автомобили с агитация.

В 58 секция в СОУ "П.Р.Славейков" в Кърджали е направен опит да се гласува с външна бюлетина за президент. Сезирана е Районната прокуратура. Избирателната комисия е уважила петте жалби на лица, които въпреки че фигурират в избирателните списъци, не бяха допуснати от СИК да гласуват. От ОИК са изпратили указания на лицата да бъде позволено да упражнят правото си на глас.

Общинската избирателна комисия е оставила без уважение жалба за това, че в село Ястреб гласоподавател с решение от ТЕЛК не е допуснат да гласува с придружител. От ОИК обясниха, че с придружител се допускат да гласуват лица с проблеми на опорно-двигателната система или зрението. Гласоподавателят, според решението на ТЕЛК, е имал психически проблеми. В община Кърджали има 1 136 застъпници и двама външни наблюдатели.

До момента са постъпили 5 жалби, като по част от тях ОИК-Враца все още не е взела решение. Първите жалби са били за недопускане на застъпници на кандидати в четири секции, намиращи се в училище "Петър Берон" в града, заради тесните помещения, каза Младенова. След проверка от комисията са дали указания на секционните избирателни комисии да допускат по един застъпник на политическа сила или кандидат, за да се изпълнят изискванията на закона, уточни тя.

Общинската избирателна комисия временно спря изборния процес в 79-та секция, намираща се в квартал "Кулата" във Враца, заради съмнения за допуснати нарушения в хода на гласуване. Застъпник в секцията на коалиция, участваща в местните избори, забелязал, че избирателите полагат подпис в списъците след гласуване без да са нанесени личните им данни от секционната комисия, и сигнализирал в ОИК. След консултации с Централната избирателна комисия председателят на ОИК-Враца Ирина Иванова даде указания на секционната комисия да състави констативен протокол, в който да се опише колко хора са гласували, подписали са се, но не са им нанесени личните данни в избирателните списъци. По думите на Иванова по този начин са регистрирани около 100 избиратели, което може да се тълкува не като нарушение, а престъпление. Прокуратурата ще бъде сезирана за случая.

В Общинската избирателна комисия (ОИК) във Видин са постъпили 18 жалби от политически партии, коалиции и инициативни комитети. Това съобщи Соня Иванова, председател на Общинската избирателна комисия. Повечето са за липса на имената на гласоподаватели в списъците на секционните избирателни комисии за местните избори. Част от жалбите са за купуване на гласове в ромския квартал "Нов път". От партия са внесли жалба срещу това, че на избирателните бюлетини са изписани имената само на петима общински съветници, а листата е съставена от 20. Повечето от жалбите са неоснователни и ОИК се е произнесла веднага по тях, каза Соня Иванова. В Белоградчик до момента са постъпили 11 жалби, съобщи Десислава Конова, председател на Общинската избирателна комисия.

До момента има постъпила една жалба в ОИК-Две могили, в област Русе. Тя е свързана с предизборна агитация пред секция в града и в момента се проверява, съобщи председателят на ОИК Красимира Русинова. Жалба е постъпила и в ОИК-Борово, че кандидат за кмет на село Горно Абланово е превозвал с личния си автомобил избиратели до секцията. Случаят се проверява, каза председателят на ОИК Ростислав Димов.

Изборният процес в хасковското село Динево бе спрян заради сгрешена бюлетина - до отпечатване на нови бюлетини. Това съобщи заместник-председателят на общинската избирателна комисия в Хасково Димитър Велев. Грешката е, че двама от кандидатите за кметове на селото са вписани с един и същи номер, уточни Велев. Предстои ОИК да вземе решение дали вече пуснатите в урните бюлетини ще се смятат за валидни. До 9.30 ч. за местни органи на властта в община Хасково са гласували 7,79 на сто от имащите право на вот, а за президент и вицепрезидент - 6,96 на сто.

Две жалби за организирано извозване на хора от ромската махала до секции за гласуване в Карлово и в град Баня са подадени от щаба на една от партиите до Общинската избирателна комисия. Това съобщи за БТА председателят на комисията Нанка Борисова. Според жалбите хората са извозвани с джипове и микробус, като преди това са били агитирани в полза на определен кандидат. Комисията е препратила сигналите по компетентност към полицията и на място е извършена проверка от органите на реда. Борисова уточни, че в момента на проверките не е констатиран превоз на избиратели с организиран транспорт. За случаите е уведомена и Районната прокуратура в Карлово.

Десет сигнала за нарушения са постъпили до 11.30 час в Областния ситуационен център на МВР във Велико Търново. По всеки от тях е направена проверка, но не са установени данни за престъпления, съобщиха от пресслужбата на областната дирекция на МВР. При проверка по сигнал за нарушение на заповедта на кмета на общината за забрана на продажбата на алкохол в изборния ден е съставен акт на продавач в магазин за хранителни стоки във Велико Търново.

От полицията напомнят, че кметската заповед влезе в сила от 8 часа на 22 октомври и продължава до 8 часа на 24 октомври. Общо 577 полицейски служители с 66 патрулни автомобила са ангажирани с охраната на обществения ред и секционните избирателни комисии в населените места във Великотърновска област.

Междувременно полицията е разследвала сигнал, получен вчера на телефон 112, за "купуване" на гласове в белослатинското село Враняк, съобщават от Областна дирекция (ОД) на МВР. При извършената проверка е установено, че три лица от селото доброволно дали личните си карти на техен съселянин, който обещал да им даде по 30 лева, ако гласуват за определен кандидат. На мъжа е съставен акт по Закона за личните документи. За случая е уведомен дежурен прокурор.

Тази сутрин в районното управление "Полиция" в Козлодуй е внесен сигнал, че в началото на изборния ден гласоподавател е получил предварително попълнена бюлетина от член на секционната комисия, допълват от ОДМВР. Уведомени са всички членове да комисията. Избирателят е получил друга бюлетина, с която е гласувал, се уточнява в съобщението.

В Общинската избирателна комисия в Ловеч е постъпил сигнал, че в няколко от избирателните секции в града след излизане на гражданите от тъмните стаички за гласуване на бюлетините им не се поставял втори печат, което ги прави невалидни при преброяването, съобщи Валентина Недялкова, председател на комисията.

Представители на комисията са изпратени в тези няколко секции, извършена е проверка и за времето, през което те са били там, на бюлетините е бил поставян втори печат. Валентина Недялкова призова гражданите да настояват, ако трябва пред членовете на избирателните секции, за поставянето на втория печат на бюлетината, добре да я сгъват, за да се запази тайната на вота и едва тогава да я пускат в урните.

В Бургас до момента са разгледани четири жалби, три от които са преценени като неоснователни, четвъртата се проверява. Става въпрос за недопусната застъпничка до секционна избирателна комисия, и за нарушаване тайните на вота. Има жалба в Карнобат за непремахнати предизборни материиали. В Айтос до момента има жалба за незаконна агитация в изборния ден. В Созопол има само една жалба - за обида, която е прехвърлена към полицията.

14 жалби са постъпили от началото на изборния ден в общинската избирателна комисия в Несебър. Те са основно срещу членове на секционни избирателни комисии в селищата Тънково, Кошарица, Несебър - град Обзор и Свети Влас. Жалбите са подадени от застъпници на партии. Сигнал за опит за манипулация с бюлетините от страна на член на секционна избирателна комисия е постъпил още в 8 часа сутринта от 32 секция в село Тънково, където жена с червен лак е маркирала бюлетина. Друг сигнал от несебърското село, където има големи инвестиционни интереси, е за липса на втори печат върху бюлетините.

Жалби и сигнали са регистрирани във всички избирателни комисии в Силистренско. Предимно са за незаконна агитация в района на секциите, за разлепени плакати на нерегламентирани места. Появиха се и първите сигнали за купуване на гласове в град Тутракан, уведомени са органите на реда.

За края на изборния ден е отложено решението на ОИК-Силистра във връзка с жалба на местна коалиция за липсващ печат върху попълнени бюлетини преди пускането им в урните. От една от политическите централи потвърдиха за вандалския инцидент в Алфатар, с който е започнал изборният ден там. Местен партиен офис е осъмнал омазан с животинска тор, а три автомобила на активисти - с нарязани гуми. За случаите са подадени оплаквания в полицията и в ОИК-Алфатар.

Заместник-председателят на ОИК Йордан Симонски в Благоевград допълни, че след 10.30 часа са "заваляли" жалби към комисията, главно от изборни щабове на кандидати. Всичките се отнасят за нарушения, свързани с местните избори. Проверява се сигнал, че жена е събирала лични данни и е раздавала брошури за един от кандидатите за кмет на общината. Подадени са и жалби, че в кафенета в Благоевград се раздават агитационни материали под формата на късметчета. При извършената проверка не са намерени подобни "късметчета". Има и жалби срещу представители на формация, че носят обозначителни знаци. Проверяват се и други сигнали за неразрешена агитация. Около 13.30 часа са постъпили още 20 нови жалби, които предстои да се разгледат, добави Симонски.

Полицията в Разград работи по осем сигнала за нарушения на Изборния кодекс. Три от сигналите касаят село Стражец, три са в Цар Калоян, един в село Топчии и един в Разград, съобщи говорителят на полицията Илияна Георгиева. Според подадената информация в Топчии кандидат за кмет оказвал нерегламентиран натиск върху избирателите. По този начин се създават предпоставки за нарушения на обществения ред, посочват от полицията. В Разград кандидат за общински съветник е сигнализирал за предварително попълнена бюлетина със зачеркнат кандидат в секция, разположена в ОУ "Н.Й.Вапцаров". В Стражец кандидат за кмет изкарвал насила хората да гласуват, а в Цар Калоян кандидати се заплашвали един друг със саморазправа. От полицията в областния град допълват, че по всички сигнали се извършват проверки.

Опит за "маркиране" на бюлетини при гласуване е установен около обяд от общинската избирателна комисия (ОИК) в Оряхово. Маркировката е знак "Х", поставен върху мястото за втория печат на бюлетината, който се полага след гласуване в "тъмната стаичка" и преди пускане в урната, обясниха от ОИК. Според избирателната комисия в Оряхово такива бюлетини са били пуснати "на вълна" в няколко избирателни секции. "Маркираните" бюлетини ще бъдат обявени за недействителни, допълниха от ОИК. Към 13.00 часа избирателната активност в община Оряхово е 25 на сто, посочиха от ОИК. Изборите протичат спокойно, като до момента няма подадени жалби.

Дванайсет жалби и десетки сигнали от граждани и предизборни щабове е проверила общинската избирателна комисия (ОИК) в Търговище, съобщи заместник-председателят й Биляна Лазарова. Става дума за "купуване" на гласове предимно в селата на общината; за излъчване на клипове на кандидати в интернет; за отправени заплахи към избиратели.

Представители на комисията са проверили сигналите. Част от тях са препратени до ЦИК, други са без последствия, тъй като при проверките на място не са установени нарушения. За клиповете ОИК е излязла с решение - партиите да бъдат задължени да преустановят излъчването им. Комисията в Търговище е изпратила писмо до ОД на МВР, в което настоява да бъде установен собственикът на мобилен номер. От него, според подадена жалба, е разпратен SMS-апел за гласуване в полза на един от кандидатите за кмет на общината.

400 образци на бюлетини са открити в лек автомобил, собственост на кмета на велинградското село Абланица. От полицията в Пазарджик съобщиха, че във Велинградско са установени две лица, които са превозвали бюлетините в багажник на лек автомобил.