Нежеланието на американските власти да сдържат спада на курса на долара може да се окаже пагубно не само за американската икономика. Колапсът на долара може да провокира още една финансова криза, се казва в статията на главния икономист на банка HSBC Стивън Кинг, публикувана във вестник Индипендънт.

Една от нежелателните за САЩ последици от понижаването на курса на долара може да стане рязкото поскъпване на кредитирането, отбелязват много експерти. Официалната позиция на Белия дом е, че САЩ се нуждаят от силен долара, но де факто американското правителство негласно поддържа ниския курс на долара, защото това е благоприятно за американския износ и отслабналата икономическа рецесия.

Последният истински пик на ръста на стойността на долара спрямо валутната кошница беше през 2002 г., отбелязва Кинг. Тогава САЩ сравнително леко преживяха спада на фондовия пазар и умерената рецесия, тъй като инвеститорите предпочитаха долара пред еврото и японската йена.

Според икономиста, дългосрочното понижаване на курса на долара вече не може да бъде обяснено с цикличните колебания или аналогични преходни фактори. Затова свидетелства, и скока на цената на златото - инвеститорите се връщат към скъпоценните метали като средство за спестяване, игнорирайки американската национална валута.

Доларът губи своите позиции на световна резервна валута. Подобен статут трудно може да се заслужи: на резервната парична единица трябва да й се доверяват, тя трябва да бъде в обръщение в цял свят. В течение на времето държавата, чиято валута е станала резервна, получава възможност и желание да злоупотреби с този уникален статут. САЩ, например, се възползваха от доверието към долара, включително за да вземат рекордни заеми, и сега на фона на огромния държавен дълг и дефицит на американския държавен бюджет, доларът вече не е така устойчив както преди, отбелязва Кинг.

Едновременно с това колапсът на долара ще бъде катастрофа за всички. Ще се увеличи цената на кредитирането в САЩ, стабилността ще изчезне от международната парична система, икономическите колебания ще напомнят по своя мащаб сътресенията от 70-те години на ХХ век, смята експертът.

Това ще продължи, докато светът не намери нов символ на стабилността. Напълно е възможно, като начало да се появят стабилни валути в отделните региони. Например, за Азия и Близкия изток тази роля може да изиграе китайският юан. БГНЕС