Проверка хвана абонати на „Топлофикация София“ да крадат парно. Засега изловените са само двама, но инспекцията в столицата продължава от едва седмица, съобщиха от топлинния счетоводител, тръгнал на проверките.

В първия случай в присъствието на домоуправителя на етажната собственост от „Техем” са установили, че е монтиран радиатор без уред за дялово разпределение на него. В отсъствието на съпруга си жената на хванатия в крачка абонат обяснила на проверяващите, че радиаторът с топломер се намира в съседната стая.

Вторият случай е на нерегламентирано монтирана лира в банята

отново без задължителния уред за дялово разпределение. И в двата случая са съставени протоколи, които са били подписани от титуляря на имота. От „Техем“ припомнят, че за тези отоплителни тела ще бъде начислена максимална мощност съгласно Наредбата за топлоснабдяване.

По време на проверките са били констатирани и счупени пломби на водомери. Това често се дължи и на летни ремонти в жилищата на клиентите, след които не се преминава към задължителното узаконяване на новомонтираните уреди, смятат от „Техем“. 

Според текстовете в Наредбата за топлоснабдяване като наказателна мярка хората без индивидуални водомери у дома или със стари такива ще плащат разликата между показанията на общия водомер в абонатната станция и тези на индивидуалните уреди в имотите в сградата. Това означава една доста по-висока сметка за вода.

Над 900 сгради ще бъдат проверени по време на този отоплителен сезон, обясниха още от топлинния счетоводител. До средата на март ще се извършват проверки в имоти, които са заявили нулеви прогнозни дялове или не са осигурили достъп при годишния отчет. 

Освен заявените нулеви показания ще се проверяват начинът на потребление в сградата, демонтираните радиатори в апартаментите, водомерите, както и пломбите и стикерите по радиаторите. Както и дали топломерите по радиаторите са изправни.

Кражбите на парно са бич за абонатите на топлофикациите през последните години. Те обаче се хващат много трудно, защото крадящите съседите си не осигуряват достъп до апартаментите си за проверка. Освен това кражбата на парно от отделните абонати не се води криминално деяние. Единствената санкция, която може да се наложи, е начисляване на по-високи сметки.

„За справяне с проблема с кражбите препоръчваме горещо на всички собственици на апартаменти в сгради, които ще кандидатстват за саниране, да подменят вертикалните с хоризонтални щрангове - коментира шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Това също ще бъде финансирано на 100% от програмата, обясни той. Това ще гарантира на абонатите индивидуални договори с топлофикацията и ще премахне съмненията за кражби на парно, смята депутатът от ГЕРБ. Освен това ще направи работата на топлофикациите по събиране на сметките и изключване на некоректните клиенти много по-лесна, допълни Добрев.

„Ако това преминаване от вертикални на хоризонтални щрангове хората не го направят сега, когато им се дават стотици хиляди левове безвъзмездна помощ, никога няма да стане“, коментира още депутатът.

По повод опасенията на хората, че трябва да си разбиват жилището, Делян Добрев каза, че това е мит. Тръбите, които влизат в апартамента, са тънки колкото химикалка и могат да вървят по пода, обясни той.