И Бразилия пламна в протести, които продължават втори ден. По информация та световните информационни агенции във вчерашните митинги в различни градове на страната са се включили над един милион души. Те протестират срещу корупцията в правителството и срещу неразумното харчене на средства по организиране на Световната купа по футбол. 

Агенция Франс прес съобщава за митинги в 80 бразилски населени места. Хората са се организирали през социалните мрежи. Призивите във Facebook, Twitter и Instagram са били за подобряване на жизненото равнище на бразилците и преразглеждане на огромните разходи по организирането на Световната купа, на която Бразилия ще бъде домакин през 2014 година.

Хората настояват държавата да не харчи толкова големи суми по организацията на спортните събития, а да инвестира в здравеопазване. Издигат се призиви и за намаляване на заплатите на държавните служители. Анализатори обръщат внимание, че исканията на хората, участващи в протестите, са много различни.

Един от плакатите на протеста в Сао Пауло гласи: "Разменям 10 стадиона за една нормална болница в тази страна", с което насочва вниманието към големите инвестиции в спортна инфраструктура, които се случват за сметка на други социални дейности като здравеопазването.  

В Рио де Жанейро и Сао Пауло протестите изригнаха след като местната управа вдигна с 9 цента цената на билетите за автобус. Въпреки, че протичат мирно, демонстрациите вече взеха първата си жертва. Млад мъж бе прегазен от джип по време на демонстрацията в Сао Пауло.

За Бразилия протестите са изненада, тъй като страната се радваше на икономически прогрес през последните десетилетия. Той доведе до повишаване на доходите на населението и до създаването на по-голяма заетост. Все пак се смята, че тези протести ще се проявят като повратна точка в развитието на страната, в която демокрацията все още е твърде млада.