Лидерът на левицата Сергей Станишев върна на президента Росен Плевнелиев проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на този мандат на парламента.

 

По Конституция, след като е получил отказ и от двете политически сили, спечелили най-много гласове на предишните избори, президентът трябва да връчи проучвателен мандат на трета парламентарно представена група, по негов избор.

 

"Има решение на парламентарната група на Коалиция за България взето вчера, коото ме упълномощава да върна мандата, след като президентът ни го даде. Трябва да има правителство, което управлява, което да решава проблемите на хората", каза лидерът на БСП и председател на ПГ на КБ Сергей Станишев.

Преди това, в понеделник, мандатът беше върнат и премиера в оставка Бойко Борисов от името на парламентарната група на ГЕРБ.

След като върна мандата Станишев заяви, че няма намерение да бъде премиер в следващо правителство, но отново настоя за предсрочни избори. Той отбеляза, че през 2009-а година е оставил стабилна държава, а в момента България е на колене.