Поскъпване на масовите видове риба очакват експертите през летния сезон, а търговците разчитат през лятото на голям туристопоток по Черноморието и ръст на консумацията на риба. С лев по-скъпо, в сравнение с миналата година, се продава вносната риба на борсите в Бургаско, коментира за БТА един от най-големите вносители и износители на риба в Бургаско Стоян Трайчевски. Поскъпването е заради завишената цена на рибата в страните, от които се внася. По-скъпо се продават ципура, лаврак, сьомга, скарида, кефал, скумрия, сафрид. Видовете предимно се внасят от страните Норвегия, Испания и Гърция, уточни Трайчевски.

Фермерската пъстърва също е поскъпнала с 0,40 - 0,50 лв. По принцип тя е по-евтина от дивата, която се среща в морета и океани. Незначително завишение може да има при черноморските риби тази година, коментира специалистът. Става въпрос за масовите видове като цаца, сафрид, лефер, паламуд и калкан, уточни той.


За съжаление няма статистика, която да посочи с точно колко ще се увеличат тези видове, но поскъпването ще е по-малко в сравнение с това на свинското, телешкото, пилешкото и останалите хранителни продукти, посочи Трайчевски.

 

Причините за това са комплексни. Част от тях се дължат на изчерпването на запасите от риба в световен мащаб и поскъпването на горивата, които ползват риболовните кораби, коментира Трайчевски.


Според наблюденията на търговците хората предпочитат по-евтините риби. Най-популярната риба в България си остава скумрията. По-ограничен е пазарът на сьомгата, барамунди, лаврак и ципура. Към по-масовите риби може да се причисли и пангасиусът. Той се появи на нашия пазар преди около 3 години и вече е познат на потребителите. Цената му е приемлива и може да се намери във почти всички големи вериги магазини.


Неотдавна в търговската мрежа в Бургас се появи морски език. Цената му на килограм е 1,90 лева. Видът е океански, въпреки че се среща и в Черно море. По-едрите екземпляри над килограм-килограм и половина след пържене наподобяват вкуса на калкана. Морският език обаче се появява рядко на щандовете, тъй като търговците избягват да зареждат "непозната" за клиента стока, а и цената не предполага голяма печалба. Морската лястовица е скъпа риба, заради редкия й улов. На годината се появява три-четири пъти в нашето море. Засега Трайчевски не смята да експериментира с внос на нови видове риба. Това, което се прави с внос по време на криза, е да се оптимизират доставките на добре познати видове и да се разширява търговската мрежа, коментира той.


Ръст на консумация на риба се очаква през летните месеци, когато търговците разчитат и на големия туристопоток по морето.


Риболовът сега е доста труден. Ако на дадено място днес все пак са се ловили някакви риби, то утре на същото място може да не се улови и нито една риба. Както се знае от едно време, месец март си е женски месец. Днес има - утре няма. Март месец не е сезон на рибата, затова уловът е изключително слаб, каза за БТА председателят на рибарското сдружение в местността "Ченгене скеле" - Стоян Боев. По думите му рибарите вадят малки количества от обичайните за сезона попчета, карагьоз, калкан. Карагьозът се продава 4-5 лева за килограм, калканът не отстъпва 25 лева. Надеждите на рибарите са през тази година да имат повече слука.


До влизането на пролетната забрана за риболов остава по-малко от месец и дотогава практически навсякъде може да се лови риба, коментира за БТА Янчо Янев, директор на Изпълнителната дирекция по рибарство и аквакултури в Бургас. До влизането на пролетната забрана може да се лови в по-големите водоеми и реки. Сега например върви отличен риболов по устията на язовири, допълни Янев. /БТА/